lauantai 26. syyskuuta 2020

Kuusistosta on moneksi

24.9.2020 Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Pekka Kuusisto, viulu, sol. Elina Vähälä, viulu Musiikkitalossa Helsingissä

HKO:n Vespers-konsertti toistettiin syyskuun lopulla neljä kertaa. Pekka Kuusiston suunnittelema ohjelma oli erittäin mielenkiintoinen, raikas ja virkistävä ja sisälsi ainakin minulle useamman uuden tuttavuuden. Aloituskappale oli Missy Mazzolin Vespers for violin (2014), jonka viulusolistina Kuusisto taituroi uskomattoman intensiivisesti ja paljain jaloin! Teokseen oli ympätty Sonya Lindforsin koreografia, jonka tanssi Esete Sutinen. Tanssijan vuoropuhelu viulistin kanssa oli kiehtovaa seurattavaa. Kerrankin minäkin ymmärsin tämäntyyppisen tanssiosuuden päälle; se oli mielekäs ja antoisa lisä musiikille.

Toisena numerona kuultiin Anna Thorvaldsdottirin orkesterikappale Hrim vuodelta 2010. Nyt Kuusisto vaihtoi käteensä tahtipuikon ja teki käsittääkseni Vesper-konserteilla debyyttinsä HKO:n kapellimestarina. Itse kappale ei modernissa kuluneisuudessaan ja ennalta-arvattavuudessaan säväyttänyt suuremmin. Vai oliko se sittenkin kulttuurieliitin piirissä aina niin muodikasta ironiaa?

Seuraava teos sen sijaan oli yllättävä, ainakin valintana tähän konserttiin: Mozartin Divertimento D-duuri. Ja jälleen Kuusisto löysi itselleen tässä konsertissa uuden roolin istuessaan konserttimestarin viereen liidaamaan esitystä. Kevyen iloista yhteissoittoa, josta tuli oikein hyvällä mielelle! Liidaajana hän jatkoi myös Sándor Veressin Quattro danze Transilvane -teoksessa. Tätä 1940-luvulla sävellettyä kappaletta en tuntenut ennestään, mutta ihastuin heti varsinkin tanssien vauhdikkaisiin osuuksiin.

Viides ja viimeinen numero oli Magnus Lindbergin Viulukonsertto nro 1. Kuusisto nousi uudestaan kapellimestarin korokkeelle ja nyt hänen johtamisensa oli luontevampaa ja notkeampaa kuin hieman haparoivasti ja oppilasmaisesti sujuneessa Hrimissa. Ehkä konsertto on Kuusistolle paljon tutumpi kappale? Viulusolistina oli eräs suosikeistani, aina niin ihana Elina Vähälä. Hänen herkullista tulkintaansa kyllä kelpasi kuunnella!

Tallenne seuraavan illan konsertista löytyy täältä: https://areena.yle.fi/1-50627018.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti