lauantai 7. syyskuuta 2019

Tukholmalaisten tuhti sinfoniapaketti


6.9.2019 Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri, joht. Thomas Dausgaard Sibeliustalossa Lahdessa

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalilla on vuodesta 2015 lähtien vieraillut lähes vuosittain ulkomainen orkesteri. Tänä vuonna kunnian sai Kungliga Filharmoniska Orkestern eli tuttavallisemmin Kungliga Filharmoniker Tukholmasta. Kansainvälisissä yhteyksissä orkesteri käyttää nimeä Royal Stockholm Philharmonic Orchestra (RSPO). Tukholmalaisilla on hieno Sibelius-perinne, sillä säveltäjä johti orkesteria peräti seitsemään otteeseen ja orkesteri kantaesitti Sinfonian nro 7 vuonna 1924 Sibeliuksen itsensä johdolla.

Ylikapellimestari Sakari Oramo ei tällä kertaa ehtinyt vierailulle orkesterinsa kanssa, mutta suomalaisyleisöllä on vielä muistissa heidän onnistunut konserttinsa Helsingin Musiikkitalossa kaksi vuotta sitten. Lahdessa kokoonpanoa johti tanskalaiskapellimestari Thomas Dausgaard, joka aloittaa juuri Seattle Symphonyn ohjaksissa ja on lisäksi BBC Scottish Symphony Orchestran ylikapellimestari.

Tukholmalaisten ohjelma oli melkoinen: kolme Sibeliuksen sinfoniaa! Ennen väliaikaa kuultiin niistä viides ja sen jälkeen kuudes sekä seitsemäs. Sibeliuksen sinfoniat eivät päästä kuulijaakaan helpolla, joten paketti oli ehkä hieman raskas mutta toisaalta oli harvinainen tilaisuus vertailla jatkumoa sekä säveltäjän tyylin ja muodon käsittelyn kehitystä viimeisten sinfonioiden mittaan.

Yleisö sai mitä oli lupa odottaakin: tyylikästä ja traditiotietoista, mutta kuitenkin raikasta ja monin paikoin yllättävän iloista, hyväntuulista musiikkia. Ehkä Suomessa esitetään Sibeliusta vähän turhan vakavasti? Seitsemännestä sinfoniastakin kuoriutui esiin aivan uudenlaisia kerroksia tämän ruotsalaistanskalaisen otteen ansiosta, vaikka sen esitys ei ollutkaan aivan yhtä puhtaaksi puleerattu kuin viidennen ja kuudennen sinfonian. Ylimääräisenä kuultiin levollinen Andante festivo.

Tallenne konsertista on kuunneltavissa Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-50234814.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti