tiistai 16. huhtikuuta 2019

Nedbalin operetti Bratislavassa


15.4.2019 Oskar Nedbalin operetti Polenblut Slovenské národné divadlossa Bratislavassa

Tšekkiläinen säveltäjäkapellimestari Oskar Nedbal (18741930) on jälleen minulle uusi tuttavuus operettisäveltäjänä. Hänen kirjoittamansa Polenblut viitannee Johann Strauβ nuoremman nimiin laitettuun Wiener Blut (Wieniläisverta) -operettiin, mutta varsinaisia yhtymäkohtia teoksilla ei ole. Ehkä nimeämisessä oli kyse vain markkinointikikasta? Ainakaan taloudellista menestystä ei tästä Nedbalille koitunut, sillä hänen kerrotaan hypänneen kuolemaansa Zagrebin oopperatalon balettisalin ikkunasta jouluaattona 1930 juuri rahavaikeuksien vuoksi.

Vuonna 1913 Wienissä kantaesitetty Polenblut esitettiin Bratislavassa talon vanhalla näytämöllä eli Historická budovassa slovakiankielisenä käännöksenä Poľská krv. Leo Steinin libretto perustuu Puškinin novelliin, jossa ylpeää aatelismiestä yritetään naittaa huonolla menestyksellä. Morsiokandidaatti Helena kehittää juonen, jossa hän ilmestyy kreivi Baranskin maatilalle ja tekeytyy uudeksi taloudenhoitajaksi. Helena pistää kreivin juopottelun ja uhkapeliharrastuksen vuoksi retuperällä olevan tilan asiat kuntoon. Siinä ohessa kreivi parantaa tapansa ja rakkauskin syttyy...

Dušan Štefánekin johdolla soittanut orkesteri teki oikeutta Nedbalin musiikille, joka oli tanssisävelmineen kaikkineen oikein viihdyttävää. Mutta muuten en tälle tuotannolle anna kovin korkeita pisteitä. Marián Chudovskýn ohjaus oli kaavamainen, ennalta-arvattava ja motivoimatonta toimintaa oli liian paljon. Jaroslav Valekin lavastus oli täynnä kultaa ja punaista, mutta tämän estetiikka oli minun makuuni turhan slaavilaista. Peter Čaneckýn suunnittelema puvustus oli yllättävän hillitty, mutta ajoi hyvin asiansa.


Solisteista mainittakoon pääpari Tomáš Juhás (kreivi Boleslaw Baranski) ja Katarína Juhásová (Helena Zarembová), jotka lauloivat ihan kelvollisesti. Helenan isää Jan Zarembaa esitti rouhea basso Ján Galla. Bronio von Popielin roolin tehneen Ján Babjakin laulussa oli vähän sanomista, mutta hänen ihastuksenaan Wanda Kwasinskana hurmasi Petra Nôtová.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti