maanantai 5. marraskuuta 2018

Vanhoja koraaliherkkuja upean draaman kehystämänä


4.11.2018 Jaakko Mäntyjärven Salvat 1701 Ristinkirkossa Lahdessa

Jaakko Mäntyjärven Salvat 1701 vuodelta 2000 on erikoinen teos. Se on säveltäjänsä sanoin "yhtenäiseksi kokonaisuudeksi suunniteltu virsisovituskokoelma, jota voisi kuvailla virsioratorioksi tai koraalidraamaksi". Vuosiluku 1701 viittaa Vanhaan virsikirjaan, siis Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuoden 1701 virsikirjaan, joka oli virallisesti käytössä vuoteen 1886 saakka.

Mäntyjärven käyttämät sävelmät ovat pääosin vanhoja koraalitoisintoja tai peräisin vuonna 1702 julkaistusta virsikirjan sävelmistöstä Yxi Tarpelinen Nuotti-Kiria. Sanat ovat suurimmaksi osaksi Vanhasta virsikirjasta. Teos kuvaa kirkkoon paenneen kansan ahdinkoa Helsingin ruttovuosien aikana. Lohduksi tarjotaan kenraalikuvernööri, kreivi Carl Nierothin ohjeita ruton leviämisen ehkäisemisestä ja kuolleiden ruumiiden käsittelystä. Nämä osuudet esitti Virkamiehen osassa Miika Laakso. Toisesta suunnasta kuullaan Papin saarnaavan, kuinka rutto on synnin palkka. Virkamiehen edustaman maallisen esivallan ja Papin edustaman hengellisen esivallan välille syntyy ristiriita, joka päättyy Verdin Don Carlosin hengessä kirkon voittoon. Pappia esittänyt Jouko Puolanto luki saarnastuolistaan otteita Ericus Ericin 1620-luvun postillasta.

Lahdessa teoksen esitti Dominante-kuoro Seppo Murron johdolla. Ville Sandqvist oli ohjannut hienon kirkkodraaman, joka alkoi tehokkaasti ruton heikentämien ihmisten raahustaessa eri puolille kirkkosalia ja lopulta tuupertuessa lattialle. Kokonaisuus oli intensiivinen, luonteva ja samalla kaunis. Kuorolaiset esittivät roolinsa antaumuksella ja laulullisesti Dominante oli jälleen kerran aivan loistavassa vedossa. Esityksessä merkittävän roolin sai Carl Sjöblomin valaistus, jolla luotiin pimennettyyn kirkkoon upeita tunnelmatiloja. Puvustuksen oli suunnitellut Riina Nieminen.

Salvat 1701 -teoksesta on olemassa sen tilanneen ja kantesittäneen Tapiolan Kamarikuoron oivallinen levytys Alban julkaisemana. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti