sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Tasapaksu torsomessu


3.11.2018 Wolfgang Amadeus Mozartin Messu c-molli Kallion kirkossa Helsingissä

Mozartin "suuri" c-mollimessu KV 427 jäi tunnetusti säveltäjältään keskeneräiseksi. Teoksesta on olemassa useita rekonstruktioita ja sellaisiakin versioita, joihin on sävelletty Mozartilta puuttumaan jääneitä osia, mm. Agnus Dei. Tapiola Sinfoniettan vierailukonsertissa Kallion kirkossa käytettiin Helmut Ederin versiota, jossa hän on täydentänyt orkesteri- ja kuoro-osuudet, mutta kokonaan puuttuvia osia ei ole yritettykään paikata.

Olen kuullut teoksen viimeksi konsertissa vuonna 2011, joten odotin iltaa innolla. Jouduin pian toteamaan, että odotukset loistavasta esityksestä eivät täyttyneet. Kapellimestari Kristiina Poska halusi ilmeisesti tuulettaa teosta omalla energisyydellään ja ripeillä tempoillaan, mutta lopputulos ei ollut tasapainoinen. Ei tyyli- ja perinnetietoisuus ole tällaisten kappaleiden kohdalla pahasta varsinkaan jos ei ole 15 vuoteen johtanut vastaavia teoksia, kuten Poska haastattelussaan kertoi. Tapiola Sinfonietta on etevä orkesteri juuri klassismin ajan musiikin tulkitsijana, mutta nyt Poska ei antanut tälle tilaa.

Esko Kallion valmentama Suomen Laulu -kuoro esiintyi vaikuttavasti ja yhtenäisesti, mutta ei Poska osannut käyttää senkään kaikkia mahdollisuuksia. Monet osat kiirehdittiin läpi samassa tempossa ja miesäänet soivat paikoin aivan liian vaimeina. Sopraanosolisteista Marjukka Tepponen vakuutti osuudellaan, mutta Silja Aalto lauloi usein turhan varovaisesti, ikään kuin omaa tulkintaa aristellen. Tenori Juho Punkerilla oli esitettävää hyvin vähän ja hän lauloi liian hiljaa miehen kaunis ääni ei meinannut kuulua edes kirkkosalin puoliväliin. Basso-osan laulanut Kristian Lindroos pääsi mukaan vasta viimeisessä eli Benedictus-osassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti