torstai 31. lokakuuta 2019

Laatuoopperaa lapsille


31.10.2019 Igor Stravinskyn ooppera Satakieli (Le Rossignol, ven. Соловей) Oper Köln im Staatenhausissa

Stravinskyn Satakieli-ooppera kuuluu hänen venäläisen kautensa teoksiin. Sen sävellys alkoi 1908, mutta työ jäi sivuun suurien balettitilauksien vuoksi ja valmistui vasta 1914. Kantaesityksensä Satakieli sai Pariisissa samana vuonna.

Oopperan libretto perustuu Hans Christian Ansersenin tunnettuun satuun (suomeksi myös nimellä Keisari ja satakieli). Oper Kölnin osana toimiva Kinderoper oli tuottanut siitä lapsille suunnatun sadunomaisen version, jonka päivänäytöksen kävin katsomassa.

Ohjaaja Beka Savić oli onnistunut työssään erinomaisesti. Tarjolla oli sopivasti koukkuja, visuaalisuutta, toimintaa ja jännitystäkin, josta vastasi pelottava Kuolema. Yleisössä oli paljon 78-vuotiaita koululaisia, jotka olivat aluksi kiinnostuneempia teatterisavusta kuin näyttämön tapahtumista, mutta pian ooppera vei heidätkin mukanaan. Céline Demars oli suunnitellut yksinkertaisen lavastuksen, jossa kuitenkin oli lapsia kiinnostavia liikkuvia osia. Kiinalaisvaikutteinen puvustus oli Darinka Mihajlovićin (Selena Orb) käsialaa ja sai osakseen ihailua.

Musiikista vastasi pieni orkesteri Rainer Mühlbachin johdolla. Sovitus oli aivan loistava; sen olivat tehneet neljä nuorta Manfred Trojahnin sävellysopiskelijaa. Ja upealta soitto myös kuulosti. Solisteissa oli useita talon oopperastudion laulajia, mutta ihan kelpo suorituksia kuultiin kautta linjan. Ye Eun Choi liverteli Satakielenä ja Anton Kuzenok oli miellyttävä-ääninen Kalastaja. Kokkina lauloi Kathrin Zukowski ja Kiinan keisarina Wolfgang Stefan Schwaiger.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti