tiistai 8. lokakuuta 2019

Olipahan erikoinen ja erityinen Winterreise!


7.10.2019 Ian Bostridge, tenori & Saskia Giorgini, piano Sigyn-salissa Turussa

Englantilaisen huipputenori Ian Bostridgen piti debytoida Suomessa jo elokuussa Turun musiikkijuhlien avajaiskonsertissa. Sydänleikkauksesta toipuva mies joutui perumaan kaikki kesäkauden esiintymisensä, mutta onneksi uusi keikka saatiin buukattua jo lokakuun alkuun. Hän lauloi loppuunmyydyssä Sigyn-salissa ja ehti jo edellisenä päivänä keskustelemaan Turun kirjamessuille.

Winterreise on minulle se laulusarja, jota en antaisi pois mistään hinnasta ja josta en toivottavasti saa koskaan kyllikseni. Schubert sävelsi laulut tenoriäänelle, mutta niitä esitettiin jo hänen elinaikanaan transponoituina eri sävellajeihin itse olen kuullut Winterreisea eniten baritonien laulamana. Ian Bostridge on perehtynyt laulusarjaan pohjamutia myöten, mistä kertoo hänen palkittu kirjansa Schubert's Winter Journey (2014), itseironiselta alaotsikoltaan Anatomy of an Obsession. Sen oivallinen suomennos (Schubertin Talvinen matka) löytyy myös omasta kirjahyllystäni. Suosittelen!

Bostridge löi minut Turussa ällikällä! Olen kuunnellut hänen uusinta levytystään Winterreisesta (pianistina Thomas Adès), mutta nyt kuultiin vielä rouheampi ja persoonallisempi esitys. Miten tätä edes luonnehtisi lumoava yhdistelmä outoutta ja mukaansatempaavuutta? Kaikkia tämä paketti ei ehkä miellyttänyt, mutta kylmäksi Bostridge tuskin jätti ketään hänellä oli teoksesta ja teoksessa niin paljon sanottavaa ja ilmaistavaa. Ja sen hän teki vahvasti läsnäollen, vaikka lavaolemus ja kehonkieli ilmensivät usein kaikkea muuta. Kertakaikkisen kiehtovaa ristiriitaisuutta! Sitä oli myös laulullisen ilmaisun ja Saskia Giorginin pianismin välillä. Loistava löytö muuten tämä hieman yli kolmekymppinen italialaispianisti. Bostridge on kaikesta päätellen samaa mieltä, sillä heiltä on tulossa yhteinen levytys Schubertin Die schöne Müllerin -sarjasta.

Tätä konserttia on pakko sulatella vielä tovi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti