perjantai 1. marraskuuta 2019

Niin pitikö täällä olla musiikkiakin?


31.10.2019 WDR Sinfonieorchester Köln, joht. Marek Janowski Kölner Philharmoniessa

Jukka-Pekka Saraste aloitti WDR [Westdeutscher Rundfunk Köln, paikallinen yleisradioyhtiö] Sinfonieorchester Kölnin ylikapellimestarina vuonna 2010 ja päätti menestyksekkään kautensa aiemmin tänä vuonna. Nyt ruorissa on romanialainen Cristian Măcelaru. Kävin kuuntelemassa orkesterin kotikonsertin Kölnin Philharmoniessa; vierailevana kapellimestarina oli Marek Janowski.

Konsertti meinasi koitua minulle kuolemaksi. Alkuun kuultiin pitkä juonto, jonka jälkeen sentään lopulta soitettiin: Wagnerin Lohengrin-oopperan ensimmäisen näytöksen alkusoitto. Mutta jos olisin tiennyt mitä sitten seuraa, olisin ehkä jäänyt hotelliin. Konsertin teemana oli Musik im Dialog ja tällä kertaa erityisesti uskonnon ja taiteen suhde. Tästä esitelmöi kohtalaisen pitkäpiimäisesti kirjailija ja filosofi Rüdiger Safranski (s. 1945). Mies on lukuisia kertoja palkittu ja varmasti alallaan pätevä, mutta tämän näytön perusteella pidän häntä enintään keskinkertaisena luennoitsijana. Ilmeisesti huonosti istuvat tekohampaat vielä lisäsivät puheen epäselvyyttä. Kyllä oli kärsimystä hänen horinaansa kesti ja kesti lähes tunnin ajan! Ja minä tulin tänne kuuntelemaan musiikkia!

Ja arvatkaapas mitä saatiin väliajan jälkeen? Lisää esittelypuhetta! Nyt olin jo niin kypsynyt, ettei keskittymiskykyä oikein riittänyt lopulta koittaneeseen Brucknerin Sinfoniaan nro 7 E-duuri. Lähinnä vain odotin teoksen päättymistä, mutta sieltä täältä noteerasin Brucknerille vähemmän tyypillistä lyyrisyyttä, hienoja teemoja ja Janowskin taitavaa kehittelyä. Joten kaipa sitä tuli istuttua ihan laatuesityksessä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti