sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Loistava verismo-paketti


16.11.2019 Elokuvissa: Pietro Mascagnin ooppera Cavalleria rusticana ja Ruggero Leoncavallon ooppera Pagliacci Großes Festspielhausista Salzburgista

Iltapäivänäytös elokuvateatterissa tarjosi kaksi italialaisen veristisen oopperan kulmakiveä: Mascagnin Cavalleria rusticanan ja Leoncavallon Pagliaccin (suom. Pajatso). Esitykset oli tallennettu vuonna 2015 Osterfestspiele Salzburgin eli Salzburgin pääsiäisfestivaalin ohjelmatarjonnasta.

Molemmat oopperat oli ohjannut ja lavastanut Philipp Stölzl. Pidin tavattomasti hänen älykkäistä ja todenmakuisista ohjauksistaan, joissa käytettiin samaa perusratkaisua: Näyttämö oli jaettu ikään kuin päällekkäisiin ruutuihin, joita vuoron perään peitettiin ja paljastettiin tapahtumien mukaan. Idea ei ole täysin uusi, sillä minäkin olen nähnyt jokusen tällä konseptilla toteutetun oopperan, mutta nyt sitä oli käytetty oivaltavasti. Tapahtumia saattoi olla meneillään useammassa paikassa samanaikaisesti (mikä tietysti oli kameroiden kuvaamisen kannalta hankalaa) ja henkilöitä myös saattoi siirtyä "ruudusta" toiseen. Cavalleria rusticanan alkaessa harmaavoittoinen lavastus vaikutti hieman oudolta, mutta pian siihen tottui. Puvustuksen oli suunnitellut Ursula Kudma.

Musiikillisesti molemmat oopperat onnistuivat loistavasti. Vierailevana orkesterina soitti Sächsische Staatskapelle Dresden ylikapellimestarinsa Christian Thielemannin johdolla. Oli ilo seurata huippuluokan musiikinjohtoa ja kuulla ensiluokkaista, sanoisin melkeinpä täydellistä soittoa. Solisteista esille nousi odotetusti Jonas Kaufmann, joka lauloi Turiddun osan Cavalleria rusticanassa ja Caniona Pajatsossa. Kaufmannin laululliset kyvyt tunnetaan laajasti, mutta kyllä hän oli myös näyttämötyöskentelyssään aivan suvereeni. Cavalleria rusticanan muut solistit olivat Liudmyla Monastyrska (Santuzza), Annalisa Stroppa (Lola), Ambrogio Maestri (Alfio) ja Stefania Toczyska (Lucia). Pajatsossa lauloivat Kaufmannin lisäksi Maria Agresta (Nedda), Dimitri Platanias (Tonio), Tansel Akzeybek (Beppe) ja Alessio Arduini (Silvio).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti