lauantai 9. marraskuuta 2019

Kouvolan Pohjalaisia ei noussut "tapaukseksi"


8.11.2019 Leevi Madetojan ooppera Pohjalaisia Kouvola-talossa

Pistäydyin perjantai-illaksi Kouvolaan Leevi Madetojan Pohjalaisia-oopperan uuden tuotannon vuoksi. Jostain syystä olen nähnyt teoksen aiemmin vain kerran, Kansallisoopperassa lähes kymmenen vuotta sitten, vaikka Pohjalaisia on kyllä esitetty muuallakin. Oli varmasti korkea aika palauttaa teos tuoreena mieleen ja samalla tukea Pohjois-Kymen musiikkiopiston arvokasta oopperatoimintaa.

Kuulokuva poikkesi suuresti Kansallisoopperassa koetusta, sillä kouvolalaisilla oli käytössään vain 11-henkinen orkesteri. Jouset olisivat tarvinneet ainakin tuplamiehityksen, sillä nyt ne peittyivät usein puhaltimien alle, vaikka kapellimestari Esa Heikkilä kuinka yritti balansoida kokonaisuutta. Pienessä kokoonpanossa käyrätorven epäpuhtaudet kuuluivat suorastaan häiritsevästi. PKMO:n oopperakuoro teki yllättävän hyvän vaikutuksen; varsinkin häjyjen Enkä minä hurjan luontoni tähren kajahti komeasti. Sisääntulojen yhtenäisyydessä olisi vielä ollut vähän hiottavaa.

Juulia Tapolan ohjaus ei turhia kikkaillut, vaan eteni suoraviivaisena ja perinteisenä. Muutamia hyviä oivalluksia huomasin, kuten Maijan raskauden hienovaraisen esiintuomisen. Koko esitys tapahtui samassa visuaalisessa ympäristössä, mikä ei ollut onnistunut ratkaisu vaikka olisikin ajatellut, että ulkokohtauksissa siirryttiin vaan ikkunan toiselle puolelle. Jos monipuolisempien lavasteiden käyttäminen ei ollut taloudellisesti tai teknisesti mahdollista, olisi ratkaisuna voinut käyttää kuva- tai videoprojisointeja. Vaatimaton ja yksinkertainen lavastus oli Taina Relanderin suunnittelema, samoin kuin 1800-luvun Etelä-Pohjanmaalle hyvin sopiva puvustus.

Solistikunta oli ensi-illassa hieman epätasainen, mutta pääsääntöisesti kuultiin ja nähtiin osaavia suorituksia. Jussi Harrin osan teki Jussi Ziegler, hänen isänsä Erkki oli Hannu Forsberg ja sisarensa Maija oli oivallisesti näytellyt Emilia Vesalainen-Pellas. Anne Korpelainen oli mainiosti tohottava Kaisa ja Marika Hölttä valloittava palvelijatyttö Liisa. Pekka Kuivalaisen roolina oli Antti Hanka ja Vallesmannina julmisteli Heikki Aalto. Roope Pelo eläytyi hauskasti Saltun housuihin ja Pekka Enqvist vakuutti reiluna häjyjen nokkamiehenä Karjanmaan Köystinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti