sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Ystävien ilta


27.4.2019 Jorma Hynninen, baritoni, Jaakko Ryhänen, basso & Jukka Nykänen, piano Tampere-talossa

Jorma Hynninen ja Jaakko Ryhänen tutustuivat yli 50 vuotta sitten opiskellessaan Heinolan seminaarissa kansakoulunopettajaksi. Sittemmin molempien urapolku vei laulun maailmaan ja miehet ovat tehneet töitä oopperalavoilla eri puolilla maailmaa myös yhdessä. Mutta yhteiskonserttia he eivät ole koskaan pitäneet ennen tätä iltaa. Historiallinen tilaisuus siis, joten ei ole ihmekään että Tampere-talon pieni sali varattiin hetkessä loppuun ja lisäkonserttikin kävi kaupaksi samaan malliin.

Liikkeelle lähdettiin kansanlauluosastolla: Hurja minoon ollu vetäistiin duettona, Ryhänen jatkoi Pappani majalla, Hynnisen kontolle tuli Tuuli se taivutti koivun larvan ja lopuksi vielä yhdessä Niin kauan minä tramppaan.

Pianisti Jukka Nykänen soitti lyhyen esittelyn jälkeen Toivo Kuulan Lampaanpolskan. Perään Hynninen lauloi Kuulalta Tuijotin tulehen kauan -kappaleen. Oskar Merikannolta kuultiin Merellä (Ryhänen) sekä Laatokka (Hynninen ja Ryhänen).

Toisena välipalana Nykänen kertoi hieman musikaaleista ja esitti kokoamansa sikermän The Sound of Musicin, My Fair Ladyn ja Mary Poppinsin tunnetuista sävelmistä. Musikaaleilla jatkettiin, kun Hynninen esitti Tevjen laulun Rikas mies jos oisin Jerry Bockin musikaalista Viulunsoittaja katolla. Alussa sanat vähän unohtuivat, mutta Hynninen pelasti tilanteen mainiosti. Ryhänen lauloi bravuurinsa Mississippi Jerome Kernin musikaalista Teatterilaiva.

Lopulta päästiin oopperan pariin. Verdin Rigolettosta kuultiin alkusoitto, Rigoletton ja Sparafucilen duetto sekä Rigoletton aaria Pari siamo ensimmäisestä näytöksestä. Ryhänen lauloi perään Fiescon aarian A te l'estremo addio Verdin oopperasta Simon Boccanegra. Hynnisen seuraava numero oli Wolframin laulu iltatähdelle Wagnerin Tannhäuserista ja Ryhänen herkutteli Dalandin aarialla Wagnerin Lentävästä hollantilaisesta. Toisellekin konkarille sattui pieni blackout, sillä esitys meni poikki sanojen unohduttua mutta huumorilla tästäkin tilanteesta selvittiin. Päätösnumerona oli maukas 12-minuuttinen kohtaus: Rodrigon ja Filipin duetto Verdin Don Carlosta.

Kokonaisuus oli komea ja herrat olivat tänään hyvässä laulukunnossa. Ryhänen vastasi pääosin konsertin juonnosta ja jutteli mukavia Hynnisen kanssa kappaleiden välissä. Tunnelma oli hyvin lämmin ja miellyttävä. Jukka Nykänen oli erinomaisesti tehtäviensä tasalla ja kykeni reagoimaan salamannopeasti laulajien yllättäviin liikkeisiin.

Ylimääräisiä saatiin peräti kolme: Oskar Merikannolta Elämälle (Hynninen & Ryhänen) ja Ma elän! (Hynninen). Sopivana lopetuksena oli Ryhäsen lempeästi laulama Vanhan merimiehen koti-ikävä Georg Malsténilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti