maanantai 8. huhtikuuta 2019

Oivallista nykyoopperaa uudelta säveltäjätuttavuudelta


7.4.2019 Johanna Dodererin ooppera Liliom Tiroler Landestheater Innsbruckissa

Itävaltalainen Johanna Doderer (s. 1969) on säveltäjä, josta en ollut koskaan kuullutkaan ennen kuin ostin lipun hänen oopperansa esitykseen Innsbruckissa. Dodererin tuotantoon kuuluu orkesteri- ja kamarimusiikin lisäksi jo puolen tusinaa oopperaa. Tämä viimeisin, Liliom, on Münchenin Gärtnerplatztheaterin tilausteos, joka kantaesitettiin 2016. Innsbruckin tuotanto toi teoksen ensimmäistä kertaa Itävaltaan.

Liliomin libretto pohjautuu unkarilaisen Ferenc Molnárin näytelmään vuodelta 1909. Tarina on monelle tuttu, sillä siitä on tehty useita elokuvaversioita ja Rodgers & Hammerstein -duon musikaali Carousel (Karuselli) perustuu sekin samaan alkuteokseen. Ohjaaja Johannes Reitmeier ja lavastaja Thomas Dörfler loivatkin näyttämölle modernin tivolinäkymän ilmapalloineen kaikkineen. Michael D. Zimmermannin puvustus oli etenkin kuoron sirkushenkisten asujen osalta oikeaa värien ja hauskojen yksityiskohtien ilotulitusta.

Pidin teoksena tästä oopperasta todella paljon, ja varsinkin sävellys ansaitsee suitsutusta. Uskomattoman kekseliästä, moniulotteista ja myös hauskaa musiikkia! Kapellimestarina oli Leipzigista tuttu mies Stefan Klingele, jonka otetta saattoi vain ihailla mykistyneenä. Orkesterin osuus olikin ilman muuta illan parasta antia, vaikka kuoro ja poikakuorokin tekivät osuutensa hyvin.

Solisteihin sen sijaan en ollut varauksettoman tyytyväinen. Daniel Prohaska näytteli Liliomin osan turhan ylimalkaisesti ja lauluun mahtui kukkoja ym. moitittavaa. Judith Spießer oli näpsäkkä Julien osassa ja Sophia Theodorides pärjäsi Mariena. Susanna von der Burg ei oikein säväyttänyt Frau Muskatin roolissa, mutta Alec Avedissian oli mainio Ficsur. Muista tehtävistä mainittakoon Luise (Anna-Maria Kalesidis), Frau Hollunder (Ruth Müller) ja Wolf Beifeld (Unnsteinn Árnason). Dale Albrightilla (Linzmann, Dr. Reich) ei laulu oikein kulkenut tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti