tiistai 9. huhtikuuta 2019

Moderni versio antiikin Kreikan rakkaustarinasta


8.4.2019 Othmar Schoeckin ooppera Penthesilea Landestheater Linzissä (Musiktheater am Volksgarten)

Sveitsiläisen Othmar Schoeckin (18861957) sävellysluettelosta löytyy mittavan laulutuotannon lisäksi mm. viisi oopperaa, mutta minulle ne ovat olleet täysin outoja nimiään myöten. Penthesilea sai kantaesityksensä Dresdenissä vuonna 1927. Pienenä yhtymäkohtana Suomeen mainittakoon, että kantaesityksessä nimiroolin lauloi Irma Tervani (s. Irma Achte).

Ooppera kertoo amatsonikuningatar Penthesileian ja Akilleen (Akhilleus) traagisen rakkaustarinan. Teos sijoittuu Schoeckin tuotannossa vaiheeseen, jossa hän oli hiljattain hylännyt aiemman sävellystyylinsä. Uusi moderni ilmaisu sai vaikutteita ainakin Alban Bergin sekä Arthur Honeggerin ja muun Les Six -ryhmän sävelkielestä. Linzissä talon nuorehko srilankalaissyntyinen kapellimestari Leslie Suganandarajah (s. 1983) klaarasi tehtävänsä erinomaisesti. Ilmeisesti miehen kyvyt ovat tehneet vaikutuksen muihinkin, sillä hän aloittaa tänä vuonna Musikdirektorina Salzburgissa.

Linzissä nähty Penthesilean tuotanto on alkujaan Theater Bonnin tekosia vuodelta 2017. Orkesteri oli sijoitettu näyttämön takaosaan ja etuosaan oli rakennettu suuri valkoinen lava, joka peitti osittain katsomon eturivit. Lavan ympärillä istuivat kuorolaiset sekä pieni joukko yleisöäkin. Peter Konwitschnyn ohjauksessa solistit ponnahtivat ylös katsomosta tai kuoron joukosta ja lauloivatkin osin niillä sijoillaan. Pääosa tapahtumista nähtiin kuitenkin lavalla, jossa nökötti kaksi Bösendorfer-flyygeliä. Niitä soittivat taitavat nuoret Andrea Szewieczek ja Elias Gillesberger. Flyygeliparkoja retuutettiin melkoisesti, niiden päällä pompittiin ja tehtiin vaikka mitä. Perinteistä lavastusta esityksessä ei ollutkaan, joten Johannes Leiackerin nimiin laitettu näyttämö ja puvustus painottui vahvasti jälkimmäiseen.

Minulla kesti pitkän aikaa selvittää, kuka kukin on näyttämöllä, kun esimerkiksi puvustus ei tarjonnut mitään apuja. Pääpari nyt oli helppo tajuta: Dshamilja Kaiser oli Penthesilea ja Martin Achrainer oli Achilles. Muissa naisosissa nähtiin Julia Borchert (Prothoe), Katherine Lerner (Meroe), Vaida Raginskytė (Oberpriesterin) ja Gotho Griesmeier (Erste Priesterin). Pienemmissä miesosissa olivat Matthäus Schmidlechner (Diomedes) ja Domen Fajfar (Hauptmann). Kaikki solistit hoitivat osuutensa ihan kunnialla, mutta wau-efektin aiheuttavia kykyjä ei lavalla nähty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti