sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Kylmäävää menoa Trojahnin upeassa oopperassa


13.4.2019 Manfred Trojahnin ooppera Orest Wiener Staatsoperissa

Ja nyt operettien hömppämaailman jälkeen jotain aivan muuta nimittäin tiukkaa tragediaa. Manfred Trojahnin Orest (kantaesitys Amsterdamissa vuonna 2011) vei yleisön kreikkalaisen mytologian maailmaan. Oopperan libretto on säveltäjän itsensä kirjoittama ja perustuu Euripideen näytelmään, jonka höysteenä on käytetty Nietzschen Dionysian-Dithyrambus-runoja. Orest on jatkoa Richard Straussin Elektran tapahtumille. Wienin Valtionoopperaan teoksen on ohjannut Marco Arturo Marelli, joka on suunnitellut myös lavastuksen ja valaistuksen. Puvustus on Falk Bauerin käsialaa.

Ooppera alkoi karmivalla kirkaisulla, joka viittasi ilmeisesti Oresteen tekemään äitinsä Klytaimnestran murhaan. Näyttämölle syöksyvä Orestes on syyllisyytensä vainoama ja Raivottarien ahdistelema. Hänen päänsä sisällä kuuluvat äänet oli toteutettu hienosti eri puolille salia sijoitettuja kaiuttimia käyttäen. Epätoivoinen Orestes kutsuu apuun Apollonia. Jumala ei ole suopealla tuulella, vaan vedättää Orestes-raukkaa Dionysokseksi muuntautuneena.

Troijaan palaava Helena (Oresteen ja Elektran täti) huomaa ovien sulkeutuvan edessään. Elektra kiroaa Helenan syypäänä Troijan sotaan ja ihmisille aiheutuneeseen kärsimykseen. Helena ei kaupunkilaisten vihamielisyyden vuoksi uskalla vierailla sisarensa haudalla uhraamassa, vaan pyytää Elektraa tekemään tämän puolestaan. Raivoisa Elektra kieltäytyy ja ehdottaa Helenan tyttären Hermionen lähettämistä tämän sijaan.

Argosin miehet ovat julistaneet Oresteelle ja Elektralle kuolemantuomion kivittämällä. Spartan kuningas Menelaos (joka siis on Helenan puoliso) kehottaa sisaruksia pakenemaan. Menelaos pesee kätensä asiasta poliittisista syistä ja Orestes romahtaa, mutta Elektra kiehuu verenhimoisissa fantasioissaan. Menelaos pakenee kaupungista.

Elektra manipuloi veljeään ja yllyttää tätä murhaamaan sekä Helenan että Hermionen. Orestes lyökin Helenan kuoliaaksi, mutta Hermionen katse estää miestä koskemasta häneen. Argosin miehet saapuvat ja näyttämöllä nähdään ruumisläjiin päättyvä taistelukohtaus. Paikalle palannut Menelaos estää Elektraa tappamasta Hermionea ja Dionysos vie Helenan mukanaan Olympokselle. Kaiken kaaoksen jälkeen Orestes kieltäytyy toimimasta enää jumalten tahdon mukaisesti. Hän lähtee yhdessä Hermionen kanssa etsimään omaa elämäänsä. Loppuratkaisu poikkeaa Euripideen kirjoittamasta ja on puhtaasti libretistin kynästä.

Loppuunmyyty Valtionoopperan katsomo sai todistaa todella vaikuttavaa ja upeaa oopperaesitystä. Marellin ohjaus oli mielestäni loistava ja psykologialtaan tarkasti mietitty. Trojahnin väkivahva musiikki resonoi selkäytimessä saakka, kiitos ensiluokkaisen orkesterin ja illan loistavan kapellimestarin Michael Boderin. Solisteista Evelyn Herlitzius oli jälleen kerran omaa luokkaansa Elektrana. Thomas Johannes Mayer (Orestes), Thomas Ebenstein (Menelaos) ja Daniel Johansson (Apollon/Dionysos) tekivät pätevät roolityöt. Laura Aikin oli upea Helena ja Audrey Luna yllätti vokaalisella kyvykkyydellään Hermionena. Säveltäjä Manfred Trojahn saapui esityksen jälkeen lavalle kumartamaan solistien kanssa, vaikka kyseessä ei tämän tuotannon ensi-ilta ollutkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti