torstai 4. lokakuuta 2018

Suvereeni Saraste


3.10.2018 Radion sinfoniaorkesteri, Cantores Minores ja Musiikkitalon Kuoro, joht. Jukka-Pekka Saraste, sol. Anna Larsson, mezzosopraano Musiikkitalossa Helsingissä

RSO esittää kaudella 2018-2019 kaikki Gustav Mahlerin sinfoniat. Tässä sarjan toisessa konsertissa oli vuorossa Sinfonia nro 3 d-molli. Se ei ole esityskoneistoltaan Mahlerin suurimpia teoksia, mutta yli puolitoistatuntinen kesto (ilman väliaikaa) tekee sinfoniasta melkoisen järkäleen.

Mahlerin "kolmonen" sisältää kuusi osaa ja se on yksi niistä säveltäjän teoksista, joita on innoittanut Des Knaben Wunderhorn -kansanrunokokoelma. Kaikkiaan "sarjaan" kuuluu kaksi muutakin sinfoniaa sekä kaksi laulusarjaa. Kolmannen sinfonian neljännen osan teksti on Nietzschen Also sprach Zarathustrasta. Sen lauloi miellyttävän sävykkäästi ruotsalainen mezzosopraano Anna Larsson.

Sinfonian viidennen osan teksti on sitten suoraan Des Knaben Wunderhornista, ja siinä kuorotkin pääsevät vihdoin mukaan. Esityksen poikakuorona oli Hannu Norjasen valmentama Cantores Minores. Jani Sivénin valmentama naiskuoro oli muodostettu Musiikkitalon Kuorosta antamalla sen miehille vapaailta.

Pitkä teos hujahti ohi melkein huomaamatta, sillä olin niin mykistynyt seuratessani Jukka-Pekka Sarasteen työskentelyä. Ei hän turhaan ole johtanut ja levyttänytkin näitä suuria teoksia, kuten Brucknerin ja Mahlerin sinfonioita. Miten mahtavana, mutta erottelevana tai selkeänä ja jäsentyneenä musiikki soikaan! RSO pysyi mainiosti kunniakapellimestarinsa matkassa. Pakko oli minunkin tykätä, vaikka en suuri Mahler-fani olekaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti