sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Max Raabe valloitti jälleen suomalaisyleisön


6.10.2018 Max Raabe & Palast Orchester Finlandia-talossa Helsingissä

Tämä julkaisu ei kuulu sen paremmin oopperan kuin klassisen musiikinkaan piiriin, mutta suokaa jälleen minulle pieni poikkeus. Olen nimittäin fanittanut Max Raabea ja hänen Palast-orkesteriaan jotakuinkin 20 vuotta. Raaben vuonna 1985 perustama yhtye esittää tyylin mukaisesti ennen kaikkea 1920- ja 1930-lukujen schlagereita, musikaalisävelmiä ja tanssimusiikkia, lähinnä Saksasta ja Yhdysvalloista. Ken ei heitä ennestään tunne, voi katsoa näyte-erän täältä: https://www.youtube.com/watch?v=KyMlZK8slVQ.

Olen päässyt livenä kuuntelemaan Max Raabea ja Palast Orchesteria muutaman kerran. Suomessa he esiintyivät ensimmäisen kerran vuonna 2013 (jolloin olin paikalla). Vuosien 2014 ja 2016 konsertit jätin täällä väliin, mutta nyt oli jälleen korkea aika ostaa lippu Suomen-keikalle. Bändi on saksankielisellä alueella suosittu ilmiö, ja konsertit ovat poikkeuksetta loppuunmyytyjä. Enimmäkseen täysille saleille he ovat ihme kyllä saaneet meilläkin esiintyä...

Finlandia-talon konsertti oli melkoinen klassikkokokoelma. Aloitusnumerona oli Heute Nacht oder nie ja ensimmäisellä puoliajalla kuultiin myös mm. Du bist meine Greta Garbo, Love thy neighbour, Moon of Alabama, Warum küßt mich dein Mund so heiß, Cheek to Cheek, Singin' in the Rain ja Rosa, reizende Rosa.

Väliajan jälkeen orkesteri soitti instrumentaalikappaleen ja sitten jatkettiin tutulla linjalla: mm. Night and Day, Salome sekä aivan ihana pianosäestyksellinen Liebesleid, jossa Raaben ääni oli silkkaa hunajaa. Päätösnumerona kuultiin aina niin hauska Mein kleiner grüner Kaktus. Ylimääräiset olivat vakiokamaa: Dort tanzt Lu-Lu! käsikelloineen kaikkineen sekä Dream a Little Dream of Me.

Max Raaben hillitty olemus ja kuivakka huumori ovat aina yhtä hurmaavia. Hänen falsettilaulunsa on viehättävän kaunista, vaikka pian 56 vuotta täyttävän solistin ääni ei enää olekaan yhtä kirkas ja notkea kuin vanhemmilta tallenteilta kuultuna. Palast Orchesterin 12 muusikkoa ovat melkoisia monitaitureita, sillä lähes kaikki soittavat keikoillakin useampaa instrumenttia. Hienoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti