lauantai 20. lokakuuta 2018

Aatteiden ja ajatusten hullunmyllyä


19.10.2018 Peter Ruzickan ooppera Benjamin Staatsoper Hamburgissa

Walter Benjamin (18921940) oli saksanjuutalainen ja marxilainen filosofi, esseisti, kääntäjä ja kriitikko. Hän oli mukana 1930-luvulla syntyneessä, myöhemmin Frankfurtin koulukunnaksi nimetyssä kriittisten yhteiskuntafilosofien ryhmässä. Benjaminin ystävä- ja aatetoveripiiriin kuuluivat mm. Bertolt Brecht ja Gershom Scholem, jonka kabbala-mystiikka vaikutti myös Benjaminin itsensä ajatteluun. Hänen omalaatuisessa filosofiassaan sekoittuvat edellä mainittujen lisäksi mm. historiallinen materialismi ja saksalainen idealismi. Benjamin teki vuonna 1940 pakomatkallaan itsemurhan espanjalaisessa rajakaupungissa, kun häntä uhkasi palautus Ranskan puolelle.

Peter Ruzickan ooppera Benjamin on Hampurin valtionoopperan tilausteos, joka sai kantaesityksensä kesäkuussa 2018. Teos tarkastelee seitsemässä kohtauksessa Walter Benjaminin ja hänen lähipiiriinsä kuuluneiden henkilöiden vaiheita ja ajatuksia toisen maailmansodan alun molemmin puolin. Libretto ja ohjaus ovat Yona Kimin käsialaa ja molemmat olivat mielestäni tasokasta, hyvin toimivaa ammattityötä. Günter Schaupp näytteli lavalla toista Benjaminia, mikä oli oivaltava ratkaisu. Lisähenkilön avulla ohjaaja saattoi kommentoida tyylikkäästi "oikean" Benjaminin tekoja ja sanoja. Tässä oopperassa musiikki ja teksti pelasivat hyvin yhteen ja näyttämön tapahtumat tuntuivat seuraavan niitä orgaanisesti ja luonnollisesti. Kokonaisuudelle oli varmasti hyötyä siitä, että libretisti ja ohjaaja ovat sama henkilö samoin kuin siitä, että myös säveltäjä ja kapellimestari ovat tällä kertaa sama henkilö. Ruzicka vaikutti kaiken lisäksi varsin pätevältä johtajalta, joka piti langat käsissään napakasti.

Lavastaja Heike Scheelen luoma rapistuneiden rakennusten tunnelma oli lumoava. Falk Bauer oli onnistunut puvustuksessa, jossa nähtiin muutama poikkeama 1930-luvun hillitystä maailmasta. Kuorolla oli oopperan jälkipuoliskolla pitkä oma osuus, joka oli kaikessa omituisuudessaan vaikuttava. Solistit tekivät ihan kelpo työtä, mutta kovin valovoimaisia suorituksia ei tänään nähty tai kuultu. Dietrich Henschel oli Walter B., Dorottya Láng oli Hannah A., Andreas Conrad oli Bertolt B., Tigran Martirossian oli Gersom S. ja Marta Świderska oli Dora K. Erikseen on mainittava Asja L:n roolin tehnyt Lini Gong, jolla oli pari huikeaa taiturinumeroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti