keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Loistava oratorioilta Kirkkonummella


31.10.2018 Felix Mendelssohn Bartholdyn oratorio Paulus Kirkkonummen kirkossa

Felix Mendelssohnin ansioksi luetaan musiikinhistoriassa (hänen oman sävellystuotantonsa lisäksi) unohduksiin painuneen J. S. Bachin musiikin esiinnosto. Mendelssohn mm. organisoi Matteus-passion (lyhennetyn) esityksen vuonna 1829, ensimmäistä kertaa Tuomaskanttorimme kuoleman (1750) jälkeen. Tästä heräsi uusi kiinnostus Bachin musiikkia kohtaan, ja loppu ei sitten olekaan pelkkää historiaa, vaan elävää esitysperinnettä meidänkin aikanamme.

Mendelssohn sävelsi valmiiksi asti kaksi oratoriota, joissa Bachin vaikutus ja ihailu on selvästi kuultavissa. Näistä tunnetumpi on Elias, jota on viime vuosinakin esitetty Helsingissä. Oratorioista toinen, Paulus, on jostain syystä harvemmin esitetty vaikka se on musiikillisesti loistava ja vaikuttava teos. Voi miten upeita moniäänisiä kuoronumeroita siitä löytyykään! Minullekin Paulus oli tuttu vain levytyksenä, joten odotin kovasti sen kuulemista livenä.

Kirkkonummen kirkossa esiintyivät Kirkkonummen kamariorkesteri, Mieskuoro Manifestum (valm. Jonas Rannila) ja Somnium Ensemble (valm. Tatu Erkkilä). Kapellimestarina oli Jonas Rannila, joka piti hienosti langat käsissään ja balansoi kokonaisuuden erinomaisesti. Lopputulos oli todella vaikuttava ja toimi tällä kokoonpanolla erinomaisesti kirkon akustiikassa. Yli 80-henkinen kuoro lauloi yhtenäisesti ja sävykkäästi, ja kyllä iskevää voimaakin löytyi tarvittaessa vaikka kuinka! Orkesteri suorastaan hämmästytti tasokkuudellaan.

Solisteissa oli tapahtunut pari muutosta: Hedvig Paulig oli sairastunut ja hänen tilallaan lauloi sopraano Tuuli Lindeberg. En ollut vaihdoksesta harmissani, sillä Lindeberg oli totuttuun tapaansa erinomainen ja hänen kirkas äänensä soi kirkkosalissa mykistävän kauniina. Toisena naissolistina oli mezzosopraano Monica Groop, jolla oli tässä teoksessa harmillisen vähän laulettavaa enemmänkin olisin mielelläni kuullut! Tenori Mati Turi teki jopa häikäisevän vaikutuksen omalla osuudellaan. Toinen vaihdokas oli baritoni Heikki Kilpeläinen, jota en muistakaan kuulleeni aiemmin oratoriosolistina. Eipä ollut moitittavaa hänenkään suorituksessaan, vaan kuulimme tasapainoista laulua alusta loppuun saakka. Alun perin basso-osan solistiksi ilmoitettiin Tuomas Pursio, mutta hän ei nyt sitten jostain syystä ollut saapuvilla.

Tiivistäen voisi siis todeta, että loistava teos ja loistava esitys! Paulus on mahdollista kuulla vielä Helsingin Johanneksenkirkossa 3.11. Suuntaa ihmeessä paikalle, jos suinkin kykenet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti