sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Musiikillinen rakkaustarina


27.10.2018 Tähtiin kirjoitettu Kansallisoopperassa Helsingissä

Saaristo-oopperan uusin tuotanto on monologinäytelmän ja laulukonsertin yhdistävä Tähtiin kirjoitettu. Se sopii oivallisesti tämän vuoden ohjelmaksi, sillä keväällä tuli kuluneeksi sata vuotta Toivo Kuulan kuolemasta. Tähtiin kirjoitettu kertoo Alma ja Toivo Kuulan rakkaustarinan Alman monologin ja Toivon hienojen laulujen kautta. Teoksessa kuullaan 11 laulua sekä lisäksi säveltäjän pianomusiikkia. Pätevä ja ehyt käsikirjoitus on Kuula-spesialisti Juhani Koiviston.

Merja Larivaaran ohjaus kuljetti tarinaa tyylikkäästi ja koskettavasti. Lavastuksen oli suunnitellut Jani Uljas, puvustuksen Marjo Haapasalo ja äänisuunnittelusta vastasi Edvin Nurmela. Toivo Kuulan ääntä kuultiin vain tallenteelta; häntä esitti Auvo Vihro. Näyttämöllä Toivon mykkäroolissa oli pianisti Jukka Nykänen, joka viihtyi flyygelin ääressä soittaen ja säveltäen. Alman roolin teki sopraano Marjukka Tepponen, joka eläytyi ja näytteli osansa loistavasti. Laulullisesti suoritus ei ollut erityisen mieleenpainuva. Sävyskaala oli kovin tasapaksu ja muutamissa kappaleissa minua häiritsi vahvan vibraton käyttö; tällaista Tepposella ei ole aiemmin ollut tapana harrastaa. Myös diktio olisi kaivannut parantamista monissa lauluissa.

Esityksiä on vielä toinen (30.10.) Kansallisoopperan Alminsalissa ja marraskuun puolella teos nähdään kolme kertaa Turussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti