lauantai 27. lokakuuta 2018

Siimes ja Pacius loistorooleissa


27.10.2018 Mika Waltarin näytelmä Gabriel Kansallisteatterissa Helsingissä

Mika Waltarin Gabriel, tule takaisin kantaesitettiin vuonna 1945. Teoksesta tuli nopeasti menestys ja se on edelleenkin kirjailijan suosituin näytelmä. Vesa Vierikon uudessa ohjauksessa Kansallisteatteri on lyhentänyt nimen muotoon Gabriel.

Intiimissä Willensaunassa nähtiin hieno ohjaus ja erinomaista näyttelijäntyötä. Koko esitys huokui nostalgista 1950-luvun tunnelmaa, mistä suurin kiitos kuuluu Anna Sinkkosen lavastukselle ja pukusuunnittelulle. Myös näyttelemisessä oli yhtymäkohtia vuosikymmenten taakse esimerkkinä mainittakoon Ulriikan käyttämä liioiteltu ja painokas lausumistyyli vanhojen kotimaisten elokuvien malliin. Tämä oli myös loistavaa parodiaa tekihän juuri Suomi-Filmi Waltarin näytelmästä elokuvan vuonna 1951!

Vierikon tarkka ohjaus ei liioitellut näytelmän komediallisuutta, vaan antoi tilaa tekstin muillekin puolille. Huijari Gabriel Lindström (Sampo Sarkola) ei saa ymmärrystä tai myötätuntoa osakseen. Tämä "auervaara" saa lopulta maistaa omaa lääkettään, kun nuori Raili (Minttu Mustakallio) häipyykin rahojen kanssa. Näytelmän loppu on riipaiseva, kun vanhapiikasiskoksille (Ulriikana Paula Siimes ja Kristiinana Karin Pacius) paljastuu totuus Gabrielista. Ja silti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti