tiistai 7. tammikuuta 2020

Kaksi varhaista roomalaista oratoriota


6.1.2020 Kuninkaantien muusikot, joht. Flavio Colusso ja solistit Turun tuomiokirkossa

Kuninkaantien muusikot on vuonna 2008 perustettu turkulainen barokkiorkesteri ja kuoro. Heidän loppiaiskonserttinsa houkutteli tuomiokirkkoon runsaasti yleisöä Giacomo Carissimin (16051674) musiikin äärelle.

Carissimi on arvostettu varhaisbarokin säveltäjä, joka kuului ns. Rooman koulukuntaan. Hänet muistetaan ennen kaikkea oratorion isänä. Niinpä Kuninkaantien muusikot olivat valinneet esitettäväksi hänen oratoriomusiikkiaan ja vieläpä kaksin kappalein: Oratorio della Santissima Vergine ja Jonas. Ensin mainitun teksti on italiaa ja jälkimmäisen latinaa.

Konsertin johti roomalainen kapellimestari, musiikkitieteilijä ja säveltäjä Flavio Colusso. Hän on omistautunut varhaisten säveltäjien teosten tutkimiselle ja esittämiselle, ja juuri Carissimin parissa hänen voi sanoa tehneen merkittävimmän työnsä 1980-luvulta lähtien. Perehtyneisyys ja näkemys poiki korkeatasoiset esitykset myös Turussa.

Illan solisteina lauloivat Tuuli Lindeberg, Anneliina Rif, Essi Luttinen, Ka Bo Chan, Martti Anttila ja Sampo Haapaniemi. Eipä ollut moittimista kenenkään suorituksessa, mutta ehkä Lindeberg ansaitsee (jälleen kerran) parhaan arvosanan esimerkiksi Jonas-oratorion kertojan osat olivat taivaallisen kaunista kuultavaa. Mainittakoon vielä, että orkesterin riveissä vieraili Andrew Lawrence-King, jonka instrumentti oli arpa tripla. Tämä harpputyyppi on kehitetty 1500-luvulla Italiassa ja sen kielet ovat soittimen nimen mukaisesti kolmessa rivissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti