lauantai 11. tammikuuta 2020

Hyvän mielen musiikkia HKO:lta


10.1.2020 Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Alan Buribajev, sol. Andreas Brantelid, sello Musiikkitalossa Helsingissä

HKO:n konsertti tarjosi miellyttävän kokonaisuuden italialaista ja venäläistä musiikkia. Ohjelmasuunnittelu oli erittäin onnistunut ja oli vaihteeksi piristävää, ettei mukana ollut lainkaan sinfoniaa tai muuta laajempaa orkesterikappaletta.

Perinteisellä alkusoitolla kuitenkin lähdettiin liikkeelle, ja se oli Gioachino Rossinin oopperasta Tuhkimo (La Cenerentola) tai oikeastaan alun perin oopperasta La Gazzetta. Toisena numerona kuultiin Pjotr Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmat sellolle ja orkesterille, jossa Brantelid soitti luontevasti jaloäänistä Stradivarius-selloaan, herkän aistillisella kosketuksella. Hän soitti ylimääräisenä sovituksen Aleksandr Glazunovin kappaleesta, jossa oli mukana myös HKO:n muusikoiden jousikvartetti.

Väliajan jälkeen oli vuorossa Ottorino Respighin Rooma-trilogian ensimmäinen sinfoninen runo Rooman suihkulähteitä (Fontane di Roma). Tässä HKO pääsi esittämään parasta myöhäisromanttista osaamistaan. Kaiuttimista toistettu sähköurkujen sointi oli aika kamala onneksi se melkein hukkui orkesterin pauhuun. Konsertin päätti Tšaikovskin Italialainen kapriisi (Capriccio Italien), jossa orkesteri tavoitti sopivaa iloisuutta ja leikkisyyttä, jopa rempseyttä.

Illan kapellimestari, kazakstanilainen Alan Buribajev, on vanha helsinkiläisyleisön suosikki. Tämä taisi olla jo neljäs kerta, kun hän vierailee HKO:n johtajana. Buribajevin energinen ote toimi hyvin kaikissa kappaleissa ja siivitti esiintyjät tarjoamaan oikeaa hyvän mielen musiikkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti