perjantai 12. lokakuuta 2018

TFO:n Beethoven-spesiaali


11.10.2018 Turun filharmoninen orkesteri & Chorus Cathedralis Aboensis, joht. Leif Segerstam, sol. Reetta Haavisto, sopraano & Juha Kotilainen, basso Turun konserttitalossa

TFO:n torstai-illan konsertti oli saanut otsikon Beethoven Special! Loppuunmyydylle salille esitettiin kolme säveltäjäneron vokaaliteosta, joita ainakin Suomessa on mahdollisuus kuulla hyvin harvoin. Ohjelma oli niin mielenkiintoinen, että minunkin piti lähteä Turkuun sitä kuulemaan. Miessolistina alun perin ilmoitettu Nicholas Söderlund oli vaihtunut Juha Kotilaiseksi, mikä ei tällä kertaa harmittanut minua lainkaan.

Ensimmäinen kappale oli Es ist vollbracht, joka on kirjoitettu finaaliksi Die Ehrenpforten-nimiseen singspieliin. Jopas oli vaikuttava aloitus ja Kotilainen jylisi niin voimallisesti, että olin aivan myyty. Upeaa! Toinen numero oli mahtipontinen Die Ruinen von Athen, jonka muistan kuulleeni konsertissa kerran aikaisemmin. Kyseessä on musiikki August von Kotzebuen samannimiseen näytelmään. Kotilainen jatkoi vakuuttavasti ja Reetta Haavistokin pääsi tässä teoksessa ääneen. CCA-kuoro lauloi taitavasti ja TFO soitti Segerstamin innostamana mm. janitsaari-sävyisen Marcia alla turcan tavattoman mukaansatempaavasti.

Väliajan jälkeen oli viimeisen kappaleen vuoro. Kantate auf den Tod Kaiser Josephs II on 19-vuotiaan Beethovenin sävellys, joka kantaesitettiin vasta hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1884. Kantaatti osoittautui hienoksi ja puhuttelevaksi teokseksi, jossa Haaviston sävykkäästi laulama osuus nousi kohokohdaksi. Kuoro pärjäsi tässäkin hyvin, mutta lukemattomia kertoja toistuneen tot-sanan eriaikaiset viimeiset t-kirjaimet ottivat ikävästi korvaan. Ei ole helppoa, ei! Segerstam oli koko illan elementissään ja tarjosi orkesterinsa kanssa erittäin hienon konserttielämyksen harvinaisemman ohjelmiston parissa. Kiitos turkulaisille tästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti