sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Komea päätös Sibafestille


1.2.2020 Plaisirs à la française -konsertti Musiikkitalossa Helsingissä

1.2.2020 Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo, sol. Johanna Wallroth, sopraano Musiikkitalossa Helsingissä

Sibafestin viimeisen päivän ohjelmasta löytyi kaksi minua erityisesti kiinnostanutta konserttia. Iltapäivällä suuntasin Musiikkitalon loppuunmyytyyn Organo-saliin, jossa oli tarjolla ranskalaista barokkimusiikkia. Konsertti oli syntynyt Sibelius-Akatemian laulumusiikin ja vanhan musiikin aineryhmien yhteisprojektina. Alkuun professori Petteri Salomaa esitteli ohjelman englanniksi.

Ensin kuultiin Marc-Antoine Charpentierin pienoisooppera Les plaisirs de Versailles, joka on sävelletty 1682 Ludvig XIV:n yksityishuoneistojen avajaisiin. Tässä divertissementissa kuvataan nautintoja ja ajanvietteitä, joita Versaillesissa harrastettiin. Niitä edustavat hahmot kiistelevät nautintojen paremmuudesta ja samalla (luonnollisesti!) ylistävät ja nuoleskelevat Aurinkokuningasta niin paljon kuin vain kehtaavat.


Solisteina Charpentierin teoksessa lauloivat Marika Hölttä (La Musique), Sofia Buono (La Conversation), Akseli Ferrand (Un plaisir ja Le Jeu) sekä Juhana Kotilainen (Comus). Varsin mallikkaasti sujuivat kaikkien osuudet, mutta Hölttä oli kyllä omaa luokkaansa. Hän myös näytteli roolinsa loistavasti ja oli pukeutunut upeaan aikakauden tyyliseen pukuun. Orkesteri oli harjoitettu hyvin ja näinpä kaiketi ensimmäistä kertaa Kirill Kozlovskin cembalon ääressä. Pieni kuoro teki hyvän vaikutuksen, mitä nyt kerran mentiin tovi aivan eri tahtia orkesterin kanssa.

Väliajan jälkeen oli vuorossa André Campran L'Europe galante. Tätä reilun tunnin mittaista oopperaa ei harmillisesti kuultu kokonaan, vaan ainoastaan Prologi ja viimeinen osa Turquie eli Turkki. Teos on vuodelta 1697 ja ensimmäinen opéra-ballet-lajityypin edustaja. Tanssijoita ei nyt nähty, mutta konserttiesitystä elävöitettiin mm. solistien liikkumisella salissa.

Prologissa tärkeimmät tehtävät lauloivat Elisaveta Rimkevitch (Vénus) ja Ruut Karhula (La Discorde). Turkissa seikkailivat mm. Heta Sammalisto-Muhonen (Zäide), Aleksiina Turtiainen (Roxane), Juhana Kotilainen (Zuliman) ja Okko Lakka (Le chef des Bostangis). Ihailin erityisesti Sammalisto-Muhosen kaunista äänenväriä ja laululinjaa, mutta hyvää työtä tekivät muutkin.

Konsertti oli suunniteltu fiksusti niin, että Charpentierin solistit lauloivat Campran kuorossa ja päinvastoin; aivan kaikille mukana olleille laulajille ei solistitehtäviä riittänyt kummassakaan teoksessa. Orkesterin jäsenetkin vaihtuivat osittain oopperoiden välillä, jolloin suurempi määrä soittajia pääsi mukaan esitykseen. Campran vauhdikas sävellys kuulosti mainiolta ja sai monin paikoin jalan vipattamaan.

* * *

Illalla Sibafestin päätöskonsertissa soitti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri. Kapellimestarina toimi tuore orkesterinjohdon ja orkesterikoulutuksen professori Sakari Oramo.

Ohjelma oli monipuolinen: Rodion Štšedrinin Beethovens Heiligenstädter Testament, Kaija Saariahon Laterna Magica ja Gustav Mahlerin Sinfonia nro 4 G-duuri. Štšedrinin sinfonista fragmenttia en ollut kuullut koskaan aiemmin, mutta sehän osoittautui loistokappaleeksi kaikkine Beethoven-tunnelmineen. Saariahon ilmaisuun opiskelijaorkesteri taipui yllättävän hyvin; Oramo ja sektiovalmentajat olivat selvästi tehneet harjoittamisessa perusteellista työtä. Kappaleen hiipuva loppu oli erityisen vaikuttava.

Mahlerin "neljännessä" joudutaan taas kerran Des Knaben Wunderhorn -kansanrunokokoelman maailmaan. Mahlerin aiemmin säveltämän laulun teemoja väläytellään ja pyöritellään varioiden kolmessa ensimmäisessä osassa ja päätösosassa laulu sitten kuullaan kokonaan. Sen esitti sopraano Johanna Wallroth, jonka muistamme viime vuoden Mirjam Helin -laulukilpailun naisten sarjan voittajana. Oikein miellyttävä ja pätevä solistityö, joka sai ansaitut aplodit. Erikseen on mainittava konserttimestari Elisar Riddelin, joka soitti taitavasti toisen osan soolot kokosävelaskelen korkeammalle viritetyllä "paholaisen viululla".

Yleisradion radiointi konsertista on kuunneltavissa täällä: https://areena.yle.fi/1-50417426.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti