keskiviikko 5. helmikuuta 2020

"It Ain't Necessarily So"


4.2.2020 Elokuvissa: George Gershwinin ooppera Porgy ja Bess The Metropolitan Operasta New Yorkista

Pari päivää Rossinin L'Italiana in Algerin jälkeen osui kohdalle toinen kiinnostava elokuvateatteriesitys: The Metropolitan Operan Live in HD -sarjassa nähtiin tallenne George Gershwinin Porgy ja Bess -oopperasta. Talon uusi tuotanto sai ensi-iltansa viime syyskuussa ja se on ollut hyvin suosittu sekä odotettu; edellisen kerran teosta esitettiin The Metissä lähes 30 vuotta sitten.

Gershwinin vuonna 1935 kantaesitetty, ikoniseksi amerikkalaiseksi oopperaksi kutsuttu teos alkaa tyylikkäällä Summertime-hitillä. Tässä tuotannossa sen lauloi Golda Schultz (Clara). Oopperassa on paljon muitakin "kaikkien tuntemia" numeroita, mutta teos ei kuitenkaan lepää yksinomaan niiden varassa. Ohjaaja James Robinson sijoitti tapahtumat uskollisesti Etelä-Carolinaan, Charlestonin kaupungin Catfish Row'lle ja 1920-luvun alkuun. Michael Yearganin lavastus ja Catherine Zuberin puvustus tukivat tätä saumattomasti.

Ohjaaja ei pyrkinyt peittelemään tässä oopperassa usein pinnalle puskevaa musikaalimaisuutta, vaan oikeastaan jopa käytti sitä hyväkseen mm. näyttävissä joukkokohtauksissa. Mainittakoon merkityksellisenä yksityiskohtana se, että kaikki esiintyjät eivät olleetkaan alkuperäiskonseptin mukaisesti mustia, vaan poliiseja esittivät valkoiset henkilöt. Tällä saatiin tapahtumiin pientä lisäjännitettä...

Musiikillisesti esitys oli huikean hieno, kiitos orkesterin ja kuoron sekä kapellimestari David Robertsonin. Solistit tekivät kautta linjan ensiluokkaisia roolisuorituksia; mainittakoon heistä Angel Blue (Bess), Eric Owens (Porgy), Alfred Walker (Crown), Latonia Moore (Serena), Denyce Graves (Maria) ja Donovan Singletary (Jake). Vahvojen naisäänien lisäksi pidin erityisesti Frederick Ballentinesta, joka esitti ansiokkaasti Sportin' Lifen, tuon lipevän huumekauppiaan roolin. Aina sympaattinen Eric Owens oli kuulemma sairastellut, mutta päätti kuitenkin esiintyä tässä levitykseen päätyneessä näytöksessä. Hän selvitti Porgyn osan vähäisellä karheudella, mutta syvästi kokien ja eläytyen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti