maanantai 2. joulukuuta 2019

Toisenlainen Messias Tampereella


30.11.2019 Georg Friedrich Händelin oratorio Messias Tampereen tuomiokirkossa

Kuulin Händelin Messias-oratorion viimeksi kolme kuukautta sitten Helsingin Musiikkitalossa (http://oopperaa.blogspot.com/2019/08/back-to-basics-oratorio-29.html). Tampereen tuomiokirkon esitys houkutti kuitenkin solistiensa vuoksi, ja tietysti kokonaisuus olisi erilainen mm. suuremman kuoron vuoksi. Konsertti oli selvästi kiinnostanut muitakin, sillä kirkko oli lähes täpötäynnä yleisöä.

Esitys juhlisti tamperelaisen Händel-kuoron 50-vuotista toimintaa. Soittamassa vieraili Helsingin Barokkiorkesteri ja kapellimestarina toimi kuoron johtaja Debra Gomez-Tapio. Oratoriosta kuultiin yhdistelmäversio, jossa soolo-osuudet olivat suurimmaksi osaksi peräisin teoksen ensimmäisestä, ns. Dublinin-versiosta. Muut numerot oli puolestaan valittu myöhemmistä versioista, joita Händel muokkasi esimerkiksi suuremmille kuorokokoonpanoille.

HeBO soitti enimmäkseen moitteettomasti ja sävykkäästi, mutta dynamiikan osalta mentiin kovin tasapaksusti ja muutamissa numeroissa vieroksuin Gomez-Tapion turhan rauhallisia tempoja. Kuoro suoriutui mittavasta teoksesta kunnialla, mutta kaikkien odottama Hallelujah olisi kaivannut enemmän iskevyyttä.

Sopraano-osat lauloi englantilainen vanhan musiikin spesialisti Emma Kirkby, jota voi melkeinpä kutsua alan legendaksi. Dame Emma täyttää helmikuussa 71 vuotta, joten ymmärrettävästi hänen äänensä ei enää ollut aivan kultavuosien terässä. Mutta ajoittain, esimerkiksi I know that my Redeemer liveth -aariassaan, Kirkby väläytteli taitonsa loistoa.

Altto-osista vastasi italialainen Sonia Prina, jota kuulin vasta muutama päivä aiemmin Wienissä. Nyt hän oli aivan loistovedossa ja lumosi tulkinnoillaan. Samaa voi sanoa tenori Juho Punkerista, jonka ääni oli niin kaunis, että se aiheutti melkeinpä liikuttumista. Kerrassaan upeaa! Bassona laulanut Lauri Solin ei yltänyt muiden solistien tasolle. Ehkä tähänkin tehtävään olisi kannattanut kiinnittää kansainvälisen tason laulaja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti