lauantai 21. joulukuuta 2019

Wienin Valtionoopperan uutuus lapsille ja lapsenmielisille


21.12.2019 Albin Friesin ooppera Persinette Wiener Staatsoperissa

Eipä sitä usein pääse seuraamaan Wienin Valtionoopperan esitystä salin parhailta paikoilta ja ainoastaan 12 eurolla! Syynä tähän poikkeukselliseen asiaintilaan oli talon tilaaman, lapsille suunnatun oopperan kantaesitys. Tosin katsomossa vaikutti olevan aikuisenemmistö; siis meitä muitakin kuin lasten kanssa liikkeellä olleita.

Itävaltalaisen Albin Friesin (s. 1955) säveltämä Persinette perustuu ranskalaiseen kansansatuun, jonka Grimmin veljekset tekivät tunnetuksi nimellä Rapunzel (suom. Tähkäpää). Tarinassa on aika hurjia yksityiskohtia, mutta niitä oli muutettu tai jätetty pois oopperan libretosta. Loppuratkaisuakin oli siloiteltu, sillä Alse-noita tunnistaa aidon rakkauden, poistaa taikansa ja antaa Persinettelle ja Prinssille siunauksensa. Myös Abrasax-korpin rangaistuksena ollut loitsu puretaan, hän muuttuu takaisin ihmiseksi ja saa Alsensa. Siis onnea ja rakkautta kaikille!

Friesin musiikki hehkui myöhäisromanttista värikylläisyyttä ja uhkeaa orkestrointia. Sävellys oli erittäin ammattitaitoinen kokonaisuus, jossa oli hienoja nousuja ja dramaattisia taitteita. Kapellimestari Guillermo García Calvo osasi ottaa näistä kaiken irti. Solisteina lauloivat Bryony Dwyer (Persinette), Lukhanyo Moyake (Prinssi), Monika Bohinec (Alse), Regine Hangler (Äiti), Orhan Yildiz (Isä) ja Sorin Coliban (Abrasax).

Matthias von Stegmannin ohjaus oli raikas ja viihdyttävä, mutta ei aliarvioinut lapsikatsojienkaan älyä. Marc Jungreithmeierin lavastuksen perustana olivat liikuteltavat laatikot, joihin heijastettiin taustat videona. Constanza Meza-Lopehandían puvuissa kiinnosti niiden värikkyys ja monet yksityiskohdat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti