sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Joulutunnelmaa hakemassa


21.12.2019 Christmas in Vienna -konsertti Wiener Konzerthausissa

Wienin Konzerthausin perinteinen Christmas in Vienna -konsertti myytiin tänäkin vuonna loppuun jo hyvissä ajoin. Konsertissa esiintyivät ORF Radio-Symphonieorchester Wien sekä kaksi kuoroa: Wiener Sängerknaben -poikakuoro ja Wiener Singakademie -sekakuoro. Illan kapellimestarina toimi Sascha Goetzel, jonka muistamme Kuopion kaupunginorkesterin entisenä ylikapellimestarina. Lähes kaksi tuntia kestänyt konsertti vedettiin läpi ilman väliaikaa ja tallennettiin tulevia televisiolähetyksiä varten. Sali oli koristeltu näyttävästi ja valaistus muuttui hienosti kappaleiden tunnelmien mukaan.

Neljästä pääsolistista sopraano Genia Kühmeier oli harmillisesti sairastunut juuri kun odotin kuulevani erityisesti hänen lauluaan. Tilalle oli kiinnitetty sopraano Beate Ritter, joka ei tämän näyte-erän perusteella yltänyt vastaavalle tasolle. Muut pääsolistit olivat mezzosopraano Marianne Crebassa, tenori Michael Schade sekä baritoni Bo Skovhus.

Konsertin räväytti käyntiin Leroy Andersonin A Christmas Festival. Ohjelmassa oli erilaista joulunodotukseen sopivaa musiikkia ja varsinaisia joululaulujakin. Mukana oli monen monta minulle ennestään tuntematonta kappaletta; esimerkiksi Credo-osa Luis Enríquez Bacalovin Misa Tangosta oli kiinnostava tuttavuus. Kirjava ohjelma tarjoili niin latinorytmejä kuin gospelia, mutta kokonaisuus toimi yllättävän hyvin. Klassisen ystäviä miellyttivät varmasti Mozartin Exsultate, jubilate sekä Every valley shall be exalted Händelin Messias-oratoriosta. Jälkimmäisen Michael Schade lauloi muuten tavattoman hienosti; tulkinnan voisi valita illan parhaaksi.

Bachin Jouluoratorion tuttu avausnumero Jauchzet, frohlocket! soi maittavasti, mutta balanssi ei ollut ihan kohdallaan: kun orkesteri ei soittanut periodisoittimilla, meinasi sen voima jyrätä kuoron. Yksi orkesterikappalekin kuultiin, nimittäin Kukkaisvalssi Tšaikovskin baletista Pähkinänsärkijä. Päätösnumerona ylevöittänyt Halleluja Händelin Messiaasta oli vaikuttava ja laadukas esitys. Ylimääräisenä koko revohka yhtyi joululauluun Stille Nacht, heilige Nacht eli Jouluyö, juhlayö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti