sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Ensiluokkaisen Winterreisen pauloissa


8.12.2019 Arttu Kataja, baritoni & Pauliina Tukiainen, piano Hietsun Paviljongissa Helsingissä

Onkohan suurikin häväistys viettää Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää itävaltalaisen liedin merkeissä? Ei kai varsinkin kun esiintyjät sentään olivat suomalaisia.

Klassinen Hietsu -konserttisarja veti Hietsun Paviljongin aivan täyteen Schubertin lied-musiikin ja epäilemättä myös konsertin esiintyjien faneja. Winterreise-sarjan esittivät Berliinin Staatsoper unter den Lindenin solistikuntaan kuuluva baritoni Arttu Kataja sekä Salzburgin Mozarteum-yliopistossa lied-säestyksen professorina toimiva pianisti Pauliina Tukiainen.

Olin esiintyjien ammattitaidon ja tulkinnan syvyyden edessä aivan myyty. Kataja on työstänyt sarjan laulut perusteellisesti ja tarjoili niistä jokaisen älykkään sisäistyneesti pehmeällä ja kiinteällä äänellään. Hänen alarekisterinsä on alkanut syventyä entisestään ja tummentua kiehtovasti, mutta ylärekisteri toimii oivallisesti ja vaivattomasti edelleen. Ennen kaikkea Katajan laulamista leimaa aina eräänlainen helppous ja luontevuus, mikä onkin liedin erinomaiselle tulkinnalle melkeinpä välttämätön edellytys.

Pauliina Tukiaisen soittamassa vanhassa Bechstein-flyygelissä oli mielenkiintoinen sointiväri, joka johti ajoittain ajatukset jopa fortepianon suuntaan. Tukiaisen näkemys Winterreisesta oli aivan fantastinen, yksi parhaimmista koskaan kuulemistani. Hän teki täydellistä oikeutta Schubertin laulujen muodoille ja harmonioille. Tukiaisen eläytyvä ja tunteva soitto loi moniin kappaleisiin oman merkityskerroksen, joka oli usein riipaisevan koskettava. Täydellistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti