sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Hypnoottinen Akhnaten


30.11.2019 Elokuvissa: Philip Glassin ooppera Akhnaten The Metropolitan Operasta New Yorkista

Finnkinon elokuvateattereissa esitettävien The Metropolitan Operan Live in HD -oopperoiden syyskausi päättyi Philip Glassin Akhnatenilla. Ja voi että miten mahtava päätös se olikaan!

Stuttgartissa vuonna 1984 kantaesitetyn Akhnatenin keskushenkilö on faarao Akhenaten (alun perin Amenhotep IV), joka hallitsi Egyptiä 1300-luvulla eaa. Hän mm. kielsi vanhat jumalat ja asetti tilalle oman Aton-jumalansa. Faaraon kuoltua yksijumalaisuudesta luovuttiin ja vanhat uskonnolliset tavat palasivat. Yksi oopperan erikoisuuksista on se, että osa laulettavista teksteistä on peräisin Kuolleiden kirjasta ja muista muinaisegyptiläisistä lähteistä; lisäksi käytetään mm. akkadin kieltä ja Vanhan testamentin hepreaa.

Pidin teoksesta ja tästä tuotannosta kuin hullu puurosta. Produktio on alun perin English National Operan ja Los Angeles Operan yhteistyötä vuodelta 2016. Glassin hypnoottinen musiikki vangitsi ja piti otteessaan koko esityksen ajan. Ja miten upeasti The Metin orkesteri soittikaan Karen Kamensekin johdolla! Phelim McDermottin ohjaus sekä Tom Pyen lavastus ja Kevin Pollardin uskomaton puvustus muodostivat kokonaisuuden, joka otti minut täysin valtoihinsa. Ohjaajalla oli luovia ja omalaatuisia, mutta erittäin toimivia ideoita, kuten Glassin musiikin pulssia seuraava jongleeraus palloilla.

Pääroolien esittäjät tekivät mahtavan hienoa työtä. Akhnaten oli kontratenori Anthony Roth Costanzo, hänen vaimonsa Nefertiti oli J'Nai Bridges ja äitinsä kuningatar Tye oli häikäisevä Disella Larusdottir. Maininnan ansaitsevat myös Will Liverman (Horemhab), Aaron Blake (Amonin ylipappi) sekä Richars Bernstein (Aye, Nefertitin isä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti