perjantai 30. elokuuta 2019

Back to basics -oratorio


29.8.2019 Georg Friedrich Händelin oratorio Messias Musiikkitalossa Helsingissä

Helsingin juhlaviikot ei tänä vuonna tuonut kyläilemään suurta sinfoniaorkesteria, vaan kansainväliset vieraat rajoittuivat pienempiin kokoonpanoihin. Näistä omassa lajissaan odotetuin oli The English Concert, joka esitti lähes täydessä Musiikkitalon konserttisalissa Händelin Messias-oratorion.

Yhtye ja sen oma kuoro esiintyivät taiteellisen johtajansa, tunnetun barokkiin ja klassismiin erikoistuneen kapellimestari Harry Bicketin johdolla. Messiasta esitetään nykyisin melko usein jättikuoron ja suuren orkesterin voimin, mutta englantilaisten koneisto vastasi melko lailla Händelin kantaesityksessä käyttämää joskin kuoro oli ehkä jopa pienempi kuin Dublinissa 1741. Hieman yli 20 soittajan orkesteri ja 20 laulajan kuoro tekivät Musiikkitalon esityksestä autenttisemman tuntuisen. Musiikki hengitti aivan eri tavalla ja sen nyanssit piirtyivät esiin selvempinä. Orkesterin yhteissoitto oli nautinnollista ja kuoro oli aivan erinomainen! Sen varsinaisia jäseniä oli 16, mutta solistit lauloivat kuoron riveissä omien osuuksiensa välissä.

Sopraano Julia Doyle on alallaan erittäin osaava ja arvostettu, ja tälläkin kertaa hänen suorituksensa oli kiitettävä. Roland Wood on niin ikään kokenut laulaja, jonka murea basso soi kiinnostavasti. Kaksi nuorempaa solistia yllättivät positiivisesti: Altto-osan laulaneella Stephanie Wake-Edwardsilla on mielenkiintoinen äänimateriaali, josta on lupa odottaa suuria. Hugo Hymas valloitti kauniin enkelimäisellä tenorillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti