lauantai 10. elokuuta 2019

Rauma Festivon lied-tarjontaa


9.8.2019 Erik Rousi, basso, Kaisa Ranta, sopraano & Joel Papinoja, piano Kulttuuritalo Posellissa Raumalla

Päätin pistäytyä pariksi päiväksi Raumalle ennen suuntaamista Turun musiikkijuhlille. Syynä oli Rauma Festivo -kamarimusiikkifestivaali, jonka taiteellinen johtaja on tänä vuonna basso Mika Kares. Tästä johtuen laulumusiikilla on ohjelmassa suuri osuus.

Ensimmäinen konserttini oli viehättävässä Kulttuuritalo Posellissa, joka on alun perin valmistunut vuonna 1855 rukoushuoneeksi. Tarjolla oli oiva kattaus lied-musiikkia: Robert Schumannin Dichterliebe, Alma Mahlerin Fünf Lieder, Clara Schumannin Sechs Lieder ja Johannes Brahmsin Vier Ernste Gesänge. Pisteet järjestäjille hyvästä tekstitysratkaisusta!

Dichterlieben ja Brahmsin raamatulliset laulut esitti basso Erik Rousi. Kuuntelin vasta hiljattain Schumannin upean, Heinrich Heinen runoihin sävelletyn laulusarjan Yle Areenasta (https://areena.yle.fi/1-50197226). Siellä on nimittäin kuunneltavissa tallenne Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertista 1.8., johon en itse päässyt Isonkyrön oopperareissun vuoksi. Espoon tuomiokirkossa Dichterlieben esittivät tenori Topi Lehtipuu ja pianisti Ralf Gothóni. Oli jännittävää, miten erilaiselta teos voi kuulostaa tenorin ja basson laulamana! Yllätyin Rousin äänen notkeudesta, mutta hieman enemmän hän olisi voinut tekstiä värittää. Brahmsin lauluissa hänen vakaan jykevä fraseerauksensa oli oikein paikallaan.

Alma Mahlerin ja Clara Schumannin laulut jäivät sitten sopraano Kaisa Rannan kontolle. Oikein sieviä esityksiä olivat, mutta Schumannin laulujen merkitykset ja sisällöt tuntuivat välittyvän katsomoon paremmin kuin Mahlerin. Joel Papinoja soitti läpi konsertin tarkasti ja ilmaisuvoimaisesti, mutta toisinaan balanssi laulajan kanssa ei ollut aivan kohdallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti