sunnuntai 11. elokuuta 2019

Bachia parhaalla tasolla!


10.8.2019 Concerto Köln, sol. Benjamin Appl, baritoni & Sergei Malov, viulu Turun konserttitalossa

Turun musiikkijuhlille saatiin odotettuna vieraana saksalainen Concerto Köln, joka on laajalti tunnettu ja tunnustettu vanhaan musiikkiin erikoistunut kokoonpano. Tästä konsertista tulisi varmasti suurenmoinen, sillä huippuorkesterin lisäksi lavalle astelevat nuorehko baritonikyky Benjamin Appl ja viulun velho Sergei Malov. Ja ohjelmana pelkkää Bachia!

Concerto Kölniltä ja Benjamin Applilta julkaistiin viime vuonna kiitetty Bach-levy, jonka valikoimaan tämän konsertin ohjelma pohjautui. Alkupuoliskolla kuultiin vuorotellen neljä sinfoniaa ja neljä aariaa J. S. Bachin kantaateista. Sinfoniat olivat kirkkokantaateista BWV 49, 156, 4 ja 21. Aarioina kuultiin Was des Höchsten Glanz erfüllt (BWV 194), Es its vollbracht (BWV 159), Er ist mein Licht, mein Leben (BWV 100) ja Willkommen, werter Schatz! (BWV 36).

Jo ensimmäisen sinfonian ensimmäisissä tahdeissa kuului Concerto Kölnin soiton jalous, notkea ilmavuus, pehmeys ja hyväilevä kauneus. Tasokkaita ovat muutamat kotimaiset barokkiyhtyeetkin, mutta kyllä saksalaiset pistivät komeasti paremmaksi. Puhdasta hunajaa, jonka Appl viimeisteli tyylikkäällä ja linjakkaalla laulullaan!

Väliajan jälkeen noustiin vielä pykälää upeammalle tasolle. Bach kirjoitti tutun Cembalokonserton d-molli BWV 1052 alun perin Viulukonsertoksi d-molli, mutta alkuperäisteos on kadonnut. Tässä konsertissa kuultiin Marco Serinon rekonstruktio, jossa solistina soitti viulisti Sergei Malov. Hän on tänä vuonna Turun musiikkijuhlien residenssitaiteilija ja soittaa useassa konsertissa. Malov taituroi Bachin vauhdikkaan konserton läpi uskomattomalla intensiteetillä ja musikaalisuudella.

Ohjelman päätti minulle niin rakas Ich habe genug -kantaatti (BWV 82), jossa saimme hengittää oboistin sielukasta obbligato-osuutta. Käsiohjelmaan ei ollut painettu orkesterin jäsenten nimiä, joten hän jäi nyt minulle tuntemattomaksi suuruudeksi. Appl oli laulusolistina loistava! Fraseerauksessa ja monissa yksityiskohdissa saattoi kuulla hänen edesmenneen mentorinsa, Dietrich Fischer-Dieskaun kaikuja.

Ylimääräisiä saatiin kaksi, ja ensimmäisessä lavalle hiippaili fagotisti täydentämään siihen saakka 15-henkistä Concerto Kölniä. Ensimmäinen ylimääräinen oli Panin aaria Zu Tanze, zu Sprunge, joka on Bachin maallisesta kantaatista Geschwinde, ihr wirbelnden Winde (BWV 201). Olipa herkkupala! Eikä huonommaksi jäänyt Bist du bei mir, joka on peräisin Anna Magdalena Bachin muistikirjasta. Kappale on Bachin versiointi Gottfried Heinrich Stölzelin Diomedes-oopperan aariasta. Appl esitti sen herkästi ja kuulaasti urkujen ja sellon continuo-säestyksellä.

Tallenne konsertista on kuunneltavissa vajaan kuukauden ajan Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-50176713. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti