torstai 8. elokuuta 2019

Kokkosten alkuvoimainen kuvaus herännäisjohtajasta


6.8.2019 Joonas Kokkosen ooppera Viimeiset kiusaukset Ristinkirkossa Lahdessa

Lahden Kansainvälisen Urkuviikon 47. ohjelma tarjosi oopperan ystäville mieluisan yllätyksen: kaksi esitystä Joonas Kokkosen klassikosta Viimeiset kiusaukset. Yleisö oli löytänyt ainakin ensimmäisen esityksen hyvin, sillä Ristinkirkon penkit olivat melko täynnä. Kirkkosalin akustiikka on hajottava ja hieman kaikuisa, minkä vuoksi takaosassa istuneet eivät kuulemma saaneet tekstistä mitään selvää hyvä kun koko laulu edes kuului sinne. Itselleni Alvar Aallon salien onnettomat akustiikat ovat kyllä tulleet tutuiksi, joten osasin valita istumapaikkani oikein.

Jukka Saarmanin ohjaus oli hyvin yksinkertainen, jopa amatöörimäinen, eikä oikeastaan syventänyt kertomusta vaan tyytyi tekstin pelkistettyyn ja vähäiseen kuvittamiseen. Lavasteina oli heinäseipäistä rakennettuja aidanpätkiä ja Paavon puinen makuulaveri. Lisäksi seinälle projisoitiin valokuvia, mutta vielä ensimmäisen näytöksen ajan sali oli niin valoisa, että ne näkyivät hyvin heikosti. Alkuperäiseen Lauri Kokkosen librettoon oli lisätty lyhyt kohtaus, jossa Paavo antaa turkkinsa myllylle lähtevälle Juhanalle. Tämän vuoksi Juhanan murhaajat luulivat hyökänneensä Paavon kimppuun. Parissa kohtauksessa Kuolema oli läsnä mustakaapuisina tanssijoina (Christian Hemming, Tuula Rantanen).

Musiikinjohdosta vastasi jämptiin tyyliinsä Esa Heikkilä. Tässä tuotannossa ei käytetty orkesteria, vaan musiikki soitettiin uruilla (Pauliina Hyry) ja pianolla (Tero Valtonen). Jälleen uusi versio minulle ja oikein mielenkiintoinen sellainen! Kuorona oli Jori Männistön valmentama Lahden Bach-kuoro, joka esiintyi ihan edukseen.

Paavo Ruotsalaisen roolin teki hienosti eläytyen Juha Pikkarainen, joka on tuttu nimi mm. Kansallisoopperan kuorosta. Laulu kulki pääasiassa moitteetta, mutta toisen näytöksen loppupuolella oli kuultavissa äänen väsymistä ja hienoista säröilyä. Toisessa pääroolissa Riittana lauloi Sirkka Parviainen, joka oli nappivalinta tähän osaan ja myös laulullisesti hyvässä vedossa. Raimo Laukka oli Seppä Högman ja Jukka Saarman Juhana.

Muissa tehtävissä esiintyivät Lassi Virtanen (1. mies), Kristian Lindroos (2. mies) ja Jaakko Hietikko (3. mies) sekä Leena Kanninen (1. nainen), Aurora Ikävalko (2. nainen) ja Pilvi Äikäs (3. nainen). Anna-Loviisa oli Marja Jäppinen ja Albertiina Silvia Lempinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti