perjantai 9. elokuuta 2019

Kansallisooppera Espoossa


8.8.2019 Suomen Kansallisoopperan orkesteri, joht. Taavi Oramo, sol. Virva Puumala, sopraano & Päivi Severeide, harppu Espoon tuomiokirkossa

Suomen Kansallisoopperan orkesteri vieraili jälleen esiintymässä Urkuyö ja Aaria -festivaalilla. Espoon tuomiokirkko oli lähes täynnä yleisöä ja joukossa oli monia musiikkielämämme tunnettuja kasvoja mainittakoon heistä nyt esimerkiksi Jaakko Ryhänen, Pétur Sakari, Kari Tikka ja Aarne Pelkonen. Myös pääjohtaja Gita Kadambi oli saapunut kuuntelemaan orkesteriaan.

Uskon, ettei kenenkään tarvinnut pettyä konsertin antiin. Ohjelma alkoi Gabriel Faurén Masques et Bergamasques -sarjalla, jonka tanssilliset rytmit ja pastoraalitunnelman Taavi Oramo tavoitti erinomaisesti. Seuraavaksi kuultiin kuusi Faurén laulua, joiden solistina lauloi sopraano Virva Puumala. Kappaleet olivat Le papillon et la fleur, Après un rêve, Fleur jetée, Au bord de l'eau, Aubade ja Le secret. Tavattoman kaunista! Puumalalla on hyvin kaunisvärinen ja linjakas ääni, josta voi jo aavistaa tulevaa kehityssuuntaa. Hän on kilpailumenestystensä ja esiintymiskokemuksensa myötä kehittynyt teknisesti varmaksi ja luontevaksi laulajaksi. Puumala ilmensi täydellisesti laulujen vaihtelevia tunnelmia.

Seuraavaksi Oramo johdatti orkesterinsa Claude Debussyn maailmaan: Danse sacrée et danse profane soi vaikuttavasti ja tasapainoisesti, paikoin kapellimestarin oikein herkutellessa. Harppusolistiksi ilmoitettu Stefania Saglietti oli vaihtunut Päivi Severeideksi. Hän soitti vaativan ja pitkän osuutensa ulkomuistista upean intensiivisesti. Päätöksenä kuultiin Igor Stravinskyn Pulcinella-sarja, jossa orkesteri pääsi näyttämään monitaitoisuuttaan balettimusiikin erityylisissä osissa. Yleisön suosikki oli humoristinen Vivo-osa pasuunoineen. Konserttimestari Petteri Iivonen ansaitsee soitostaan erityiset kehut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti