keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Viihdyttävä pikkuooppera Porissa


6.3.2019 Wolfgang Amadeus Mozartin ooppera Bastien ja Bastienne Palmgren-salissa Porissa

Vain 12-vuotias Mozart sävelsi yksinäytöksisen singspielinsä Bastien und Bastienne tilaustyönä Wienissä vuonna 1768. Pöhlönpuoleinen libretto kertoo nuorten rakastavaisten ongelmista, jotka huijaritaikuri selvittää onnelliseen loppuun.

Porin Palmgren-konservatorion tuotannossa soitti oppilaitoksen kamariorkesteri Jukka Untamalan johdolla. Lopputulos oli yllättävän tasokas ja nuoret muusikot olivat sisäistäneet sävellyksen tyylin hyvin. Solisteina olivat Sonja Alijeva, Johannes Pessi ja Ilari Silvola. Alijeva lauloi aluksi Bastiennena turhan arasti ehkä jännityksen vuoksi mutta myöhemmin hänen kirkas lyyrinen sopraanonsa teki oikeutta tehtävälle. Pessi oli Bastienin roolissa teknisesti varma ja hänellä oli jo oikeita lavatenorin elkeitä. Colasin osan teki Silvola, jonka laulussa oli usein horjuvuutta.

Ooppera kuultiin V. Artin (oik. Kaarlo Väinö Valve, 18851963) suomennoksena, joka on kieliasultaan vanhentunut eikä muutenkaan kovin tasokas. Puherepliikit oli kääntänyt uusiksi Marja Haapaniemi, joka oli dramatisoinut esityksen yhdessä Kim Kihlströmin kanssa. Jälkimmäinen toimi myös esityksen näyttelevänä kertojana ja ylläpiti menoa estradilla. Lavastuksena oli vähän maalaisrekvisiittaa, mutta puvustus oli näyttävä. Kokonaisuutena siis oikein passeli ja kiitokset ansaitseva oppilasproduktio!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti