Tehokas trilleri Irlannista
9.3.2019 Donnacha Dennehyn ooppera The Second Violinist Muziekgebouw aan ’t IJ:ssä Amsterdamissa
Kolmas iltani Amsterdamin Opera Forward Festivalin pyörteissä vei minut jälleen uuteen saliin. Muziekgebouw aan ’t IJ valmistui jo 2005, mutta tiloissa on edelleen uutuuden tuntua ja tuoksua. Rakennukseen johtaa raitiovaunupysäkiltä kammottava kapea silta korkealla veden yllä. Ei ollut kiva kokemus tuulisella säällä, mutta selvisinpä hengissä!
Illan teos oli irlantilaisen Donnacha Dennehyn (s. 1970) säveltämä ooppera The Second Violinist, joka kantaesitettiin 2017. Libretto on Enda Walshin, joka oli myös ohjannut tämän tuotannon. Lavastus oli Jamie Vartanin ja valaistus Adam Silvermanin.
Ooppera tunkeutuu viulisti Martinin mieleen. Hänen todellisuuttaan hallitsevat mm. sosiaalinen media ja väkivaltaiset videopelit sekä renessanssisäveltäjä Carlo Gesualdon musiikki, joka on Martinille intohimo. Näyttämön tapahtumat linkittyvät Gesualdon elämään, sillä säveltäjä mm. murhasi ensimmäisen vaimonsa ja tämän rakastajan. Oopperasta kehkeytyy elokuvamainen trilleri, jossa ei aina voi tietää mikä on mitäkin tai edes totta. Ja juuri se teki teoksesta niin mahtavan!
The Second Violinist oli kokemus, jollaisia tulee vastaan aivan liian harvoin. Ooppera oli niin monitahoinen, kiinnostava ja älyllisesti stimuloiva, että sen vaikutus oli järisyttävä. Ohjaus oli kekseliäs, raikas ja innovatiivinen mm. hyödyntäessään tekniikkaa. Eri aikatasojen päällekkäisyys toi näyttämölle tehokasta jännitettä.
Kapellimestari Ryan McAdams oli joutunut perumaan tulonsa Amsterdamiin, joten esityksen johti tuotannon apulaiskapellimestari Killian Farrell. Nuori mies osasi teoksen suvereenisti ja piti napakasti kokonaisuuden hallinnassaan. Orkesterina oli Crash Ensemble, jonka perustajiin Donnacha Dennehy kuului 1990-luvun lopulla.
Oopperassa on tavanomaista vähemmän lauluosuuksia. Daire Halpin (Hannah), Sharon Carty (Amy) ja Benedict Nelson (Matthew) tekivät kaikki vahvat suoritukset. Esityksen tähti oli kuitenkin Aaron Monaghan, joka näytteli Martinin puheroolin (joka oli kyllä melkein mykkärooli). Pienessä Scarlettin osassa oli Kimani Arthur ja kuorona nuoria laulajia Irlannin Kansallisoopperan kuorosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti