perjantai 8. maaliskuuta 2019

Adamsin ja Sellarsin uusin


7.3.2019 John Adamsin ooppera Girls of the Golden West De Nationale Operassa Amsterdamissa

John Adamsin uusin ooppera Girls of the Golden West on San Franciscon, Dallasin, Amsterdamin ja Venetsian oopperoiden yhteistilaus. Kantaesitys oli marraskuussa 2017 San Franciscossa ja helmikuun lopussa oli vuorossa Amsterdamin ensi-ilta. Oopperan sävelkieli on tunnistettavaa Adamsia ja musiikki eteni sujuvasti kaikkine jazz-vaikutteineen päivineen. Kapellimestari Grant Gershon johti teoksen jo kantaesityksessä, joten hän oli sinut partituurin kanssa. Orkesterimontusta löytyi tänään hyvää työtä tehnyt Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Olin oikein tyytyväinen myös Peter Sellarsin librettoon. Ooppera sijoittuu Sierra Nevadan kaivosyhteisöihin 1850-luvun alussa, Kalifornian kultaryntäyksen aikaan. Teoksessa on kymmenen kohtausta, jotka käsittelevät esimerkiksi sankaruutta, intohimoa, julmuutta ja laajemmin amerikkalaista identiteettiä ja sen syntymistä. Sellars on vastannut myös ohjauksesta, joka oli miellyttävä ja toimiva, tarkkaan harkittu. Tapahtuma-aikaa oli hämärretty mm. baaritiskillä, jonka yllä loistivat mainosvalot. David Gropmanin lavastus sen sijaan jätti minut kylmäksi kaikessa onttoudessaan. Rita Ryack oli suunnitellut asiallisen puvustuksen.

Solisteina oli päteviä laulajia, jotka lähes poikkeuksetta osasivat myös näytellä uskottavasti. Rooleissa olivat Julia Bullock (Dame Shirley), Davóne Tines (Ned Peters), Paul Appleby (Joe Cannon), Hye Jung Lee (Ah Sing), Elliot Madore (Rámon), J'Nai Bridges (Josefa Segovia), Ryan McKinny (Clarence) ja Carlos García Estévez (Fayette).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti