maanantai 4. maaliskuuta 2019

Sipoolaisten venäläisilta


3.3.2019 Sipoon Kamariorkesteri, joht. Tapio von Boehm, sol. Matilda Kärkkäinen, piano Temppeliaukion kirkossa Helsingissä

Ja taas Temppeliaukion kirkossa tällä kertaa kuuntelemassa Sipoon Kamariorkesterin esiintymistä. Alun perin minun piti suunnata Espooseen Tommi Hakalan ja Marita Viitasalon konserttiin, mutta se peruuntui baritonimme sairastumisen vuoksi. Oli hauska havaita, että Viitasalo oli keksinyt tilalle saman korvaavan ohjelman kuin minä. Toki hänellä oli syy tulla paikalle siksikin, että illan pianosolisti on hänen entinen oppilaansa.

Konsertti alkoi suosikillani: Rahmaninovin Pianokonsertto nro 2. Voin tässä tunnustaa, että kappale saa minut aina herkkään tilaan ja sisäinen kaappiromantikkoni pääsi nytkin valloilleen. Rahmaninovin uhkean emotionaalisia vyörytyksiä ei vaan voi vastustaa ja ah miten hieno ensimmäisen osan pääteema onkaan! Matilda Kärkkäisen solistiosuus onnistui täydellisen hyvin; niin upeaa tekstuurin käsittelyä, intensiivistä tulkintaa, herkkyyttä ja vähän rymistelyäkin juuri oikein annosteltuna. Kapellimestari Tapio von Boehm balansoi kokonaisuuden niin hyvin, että pianon osuus kuului aina ongelmitta orkesterikudoksen yli tai sen osana.

Väliajan jälkeen jatkettiin Tšaikovskin Sinfonialla nro 1. Energisyyttä tästä esityksestä ei puuttunut, ja usein teoksessa pilkahteleva raskasmielisyys loisti nyt poissaolollaan ainakin melkein. Vaikka yhteissoittoa ei ollut hiottu aivan tarpeeksi, kantoi kokonaisuus silti varsin hyvin ja von Boehm voi olla soittajistoonsa ihan tyytyväinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti