keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Tšaikovskin grand opéra -kokeilu


18.3.2019 Pjotr Tšaikovskin ooppera Orleansin neitsyt (ven. Орлеанская дева, Orleanskaja deva) Theater an der Wienissä

Tšaikovskin Orleansin neitsyttä (1881) esitetään hyvin harvoin Länsi-Euroopan puolella, joten enpä minäkään ollut nähnyt teosta ennen tätä iltaa Wienissä. Theater an der Wienin Die Jungfrau von Orleans esitettiin onneksi venäjäksi, sillä säveltäjän itse laatima libretto toimi saumattomasti yhteen musiikin kanssa. Esityksen johti ukrainalainen Oksana Lyniv, jolla on taustaa mm. Kirill Petrenkon assistenttina Baijerin valtionoopperassa. Vuonna 1978 syntynyt Lyniv toimii nykyisin Grazin oopperan ylikapellimestarina. Orkesterina Theater an der Wienissä soitti Wiener Symphoniker ja kuorona oli Arnold Schoenberg Chor, kuten talossa niin usein ennenkin.

Jeanne d'Arc on innoittanut monia oopperasäveltäjiä. Tšaikovskin versio on musiikillisesti mielenkiintoinen ja poikkeaa hänen muista oopperoistaan ainakin niistä jotka tunnen. Voisi sanoa, että Orleansin neitsyt lähenee monilla piirteillään ranskalaista grand opéraa; ehkä Tšaikovski tällä teoksellaan halusi kokeilla ja tutkia tuota lajityyppiä. Wienin produktio oli Lotte de Beerin moderni ohjaus, joka sekoitti aikatasoja (näyttämöllä nähtiin mm. englantilaisia suffragetteja). Kokonaisuus oli epätasainen ja sekavahko osa ohjaajan ratkaisuista ja ideoista jäi ainakin minulle täysin epäselviksi. Näyttävyyttä esitykseen toivat ilma-akrobaatit sekä Kinderballett Danceartsin tanssijat. Kiinnostava, mutta monissa kohtauksissa vaatimaton lavastus ynnä puvustus oli työparin Clement & Sanôu (Eddy van der Laan ja Pepijn Rozing) käsialaa.

Theater an der Wien oli kiinnittänyt rohkeasti tähän tuotantoon useita laulajia, joiden äidinkieli ei ole venäjä. Joanna (eli Jeanne) d'Arcin osan teki jämptisti ja napakasti laulanut Lena Belkina. Hänen isänsä Thibaut oli Willlard White ja sulhasensa Raymond oli Raymond Very. Dmitry Golovnin oli kuningas Kaarle (Charles) VII ja Martin Winkler oli Reimsin arkkipiispa. Simona Mihai oli valopilkku Agnès Sorelin roolissa. Muissa tehtävissä nähtiin ja kuultiin mm. Kristján Jóhannesson, Daniel Schmutzhard, Igor Bakan, Florian Köfler ja Ivan Zinoviev.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti