torstai 28. maaliskuuta 2019

Matineasta Mahlerin syövereihin


28.3.2019 Marja Kyllönen, urut Musiikkitalossa Helsingissä

28.3.2019 Radion sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo Musiikkitalossa Helsingissä

Sibelius-Akatemian Organo-salin urkumatineassa soitti Marja Kyllönen. Aluksi kuultiin Verschueren-uruilla esitetty Jan Pieterszoon Sweelinckin Fantasia in Echo style in D dorian. Kappale on minulle vanhastaan tuttu ja olen pitänyt sitä vähän tylsänpuoleisena. Kyllösen esityksessä oli pientä haparointia ja kun vielä rekisteröinti oli täysin yllätyksetön, niin eipä kokonaisuus tehnyt suurempaa vaikutusta.

Toisena kappaleena oli Alexandre Guilmantin Organ Sonata No. 3. Siitä kuultiin vain kaksi ensimmäistä osaa, Preludio ja Adagio molto. Soittimeksi vaihtui Forster & Andrews -urut, joiden muhkea sointi tekee aika vaikutuksen, varsinkin barokkiurkujen jälkeen kuultuna. Kyllösen esitys Guilmantin kappaleesta oli oikein mukava, mitä nyt muutaman kerran ihmettelin erikoisia hidastuksia.

* * *

Illalla suuntasin RSO:n konserttiin, jonka ohjelmana oli vain yksi kappale: Gustav Mahlerin Sinfonia nro 7 e-molli. Tämä suuren orkesterin teos on säveltäjänsä sinfonioista vähiten esitettyjä. Tuskinpa keisari Joosef II oikeasti huomautti Mozartille, että hänen oopperassaan on "liian paljon nuotteja", mutta Mahlerille hän olisi voinutkin niin sanoa, jos olisivat kohdanneet. Ah ja voi.

Mutta onneksi meillä on Sakari Oramo! Olen tainnut ennenkin mainita, että mielestäni Oramo kuuluu niihin merkillisiin kapellimestareihin, joilla on paitsi kyky onnistua kaikessa mihin koskevat, myös taito tuoda johtamiinsa teoksiin aina jotain lisäarvoa. Tällä kertaa sellaisena voidaan pitää muodon hallintaa ja tiukasti kontrolloitua kokonaisuutta, jossa Mahlerin poreileva keitos pysyi hyvin hallinnassa. Todella hieno esitys, jossa RSO pääsi loistamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti