maanantai 3. helmikuuta 2020

Bartoli on uskomaton!


2.2.2020 Elokuvissa: Gioachino Rossinin ooppera L'Italiana in Algeri Haus für Mozartista Salzburgista

Kävin elokuvateatterissa katsomassa Salzburger Festspielen tuotannon Rossinin L'Italiana in Algeri eli Italiatar Algeriassa -oopperasta. Esitys on tallennettu Salzburgin Haus für Mozartissa elokuussa 2018. Livenä olen nähnyt tämän teoksen ainoastaan kerran, vaikka sitä kyllä esitetään maailmalla jonkin verran. Suomessa ooppera on pyörinyt ilmeisesti viimeksi 1990-luvulla, jolloin tehtiin parikin opiskelijaproduktiota.

L'Italiana in Algeri on juoneltaan ja asetelmaltaan hieman ummehtunut, mutta ohjaajat Moshe Leiser ja Patrice Caurier olivat tehneet parhaansa yrittäessään tehdä teokselle "henkistä kasvojenkohotusta". Lopputulos oli ihan mukiinmenevä ja ainakin viihdyttävä. Tuotannon lavasteet olivat Christian Fenouillatin, puvustus Agostino Cavalcan ja valaistus Christophe Foreyn.

Musiikillisesti esitys oli huippuluokkaa. Orkesterina vieraillut Ensemble Matheus (joka on varsinaisesti barokkiorkesteri!) soitti tarkasti ja sävykkäästi Jean-Christophe Spinosin johdolla. Philharmonia Chor Wien vastasi kuoro-osuuksista ammattitaitoisesti. Solisteista Cecilia Bartoli Isabellana oli ensisijainen syyni käydä tämä esitys katsomassa, ja hän kyllä palkitsi vaivan. Useamman kerran huomasin vain huokailevani suu auki ihmetyksestä! Aivan loistava oli myös Ildar Abdrazakov Mustafàn roolissa. Mieshän on loistava näyttelijäkyky, mutta ohjaajat eivät ole aina hyödyntäneet tätä. Muissa osissa nähtiin Edgardo Rocha (Lindoro), Alessandro Corbelli (Taddeo), José Coca Loza (Haly), Rebeca Olvera (Elvira) ja Rosa Bove (Zulma).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti