sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Tarjolla harvinaisuus: uusi ruotsinkielinen lastenooppera


1.12.2018 Kimmo Ruotsalan ooppera Tomtebobarnen Savoy-teatterissa Helsingissä

Opera Telluksen tuottama uusi fantasiaooppera sai kantaesityksensä Savoy-teatterissa marraskuun viimeisenä päivänä. Kävin katsomassa oopperan toisen esityksen, ja vielä kolmaskin on luvassa sunnuntaina 2.12.

Tomtebobarnen (Tonttulan lapset) perustuu Elsa Beskowin tunnettuun lastenkirjaan vuodelta 1910. Työryhmän tavoitteena on ollut produktio, jossa olisi "helposti ymmärrettävä tarina, onnellinen loppu, väriä ja eloa". Tässä on onnistuttu kohtuullisen hyvin, kiitos Hanna Åkerfeltin libreton ja Dan Söderholmin ohjauksen. Ajoittain pöhlön lapsellinen tarina pitkästytti aikuista katsojaa, mutta nuorelle yleisölle teos toimi varmasti paremmin.

Sadunomaisen lavastuksen olivat suunnitelleet Terhi Tommila ja Sirpa Koivuniemi ja pukuiloittelu oli Pia Lasosen käsialaa. Mukana esityksessä oli Musiikkikoulu Virtuksen oppilaista koottu lapsikuoro, varttuneemmista laulajista muodostettu sammakkokuoro sekä paljon eläinhahmoja. Tanssikoulu Tanssilan balettitanssijat elävöittivät näyttämökuvaa.

Kimmo Ruotsalan sävellys oli melodinen, helposti sisäistettävä, letkeän hyväntuulinen ja eloisa joskaan ei mieleenpainuva. Hän johti itse esitykseen koottua Oopperaorkesteri Tellusta. Tärkeimpiin solistitehtäviin oli värvätty ammattilaulajat, kuten Monica Groop (Tomtemor), Juha Kotilainen (Tomtefar) ja Riku Pelo (Bergstrollet). Pienemmissä rooleissa oli nuoria laulajia ja ilmeisesti opiskelijoita, joiden osaamisen taso vaihteli hurjasti. Neljästä tonttulapsesta (Truls, Pär, Kajsa ja Tusse) parhaimman vaikutuksen teki Mariia Bertus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti