tiistai 25. joulukuuta 2018

Ei ole helppoa teatterinjohtajallakaan!


25.12.2018 Wolfgang Amadeus Mozartin ooppera Der Schauspieldirektor Junge Oper im Nordissa Stuttgartissa

Vuonna 1997 perustettu Stuttgartin Junge Oper sai tämän kauden alusta oman pysyvän näyttämön Löwentorin alueella sijaitsevasta Staatstheaterin rakennuksesta. Studionäyttämö on nimeltään das Nord ja hallinnollisesti Staatsoperin osana toimiva putiikki päivitti nimensä muotoon Junge Oper im Nord (JOiN).

Joulupäivän ohjelmana oli erittäin raikas ja hauska toteutus Mozartin Der Schauspieldirektorista (suom. Teatterinjohtaja), joka sai kantaesityksensä Wienissä 1786. Stuttgartilaisten versio otti tarinan komediallisista mahdollisuuksista lähes kaiken irti, mutta tyylikkäästi ja hyvällä maulla. Teatterinjohtaja Frank pyöritti koelauluja ja yritti löytää esiintyjät Hannu ja Kerttu -oopperaan. Sebastian Schäfer oli tässä puheroolissaan aivan loistava ja aloitti esityksen jo lämpiön puolella. Hän värväsi minutkin mukaan baritoneista on kuulemma juuri nyt puutetta, joten heikommatkin kelpaavat!

Esitys eteni katkonaisesti, kun vähän väliä ilmaantui jotain ongelmia tai näyttämölle purjehti uusi koelaulukandidaatti. Teoksen rooleja oli muokattu tai yhdistelty; lähinnä alkuperäisiä puherooleja oli karsittu. Nuoret solistit olivat yllättävän tasokkaita niin laulullisesti kuin näyttelijöinä. Basso Michael Nagl vakuutti Buffina ja tenori Moritz Kallenberg oli erinomainen kyky Herr Herzin osassa. Baritoni Elliott Carlton Hines osasi ottaa Herr Eilerina näyttämön haltuunsa. Kaikki naissolistit olivat oikein päteviä laulajia: Ida Ränzlöv (Frau Pfeil), Carina Schmieger (Frau Herz) ja Aiofe Gibney (Frau Silberklang). Koheltavina näyttämömiehinä hauskuttivat Fraz Forsatian ja Jan-Christof Tomerl.

Tuotannon on ohjannut Elena Tzavara, jota on syytä kiittää onnistuneesta lopputuloksesta. Katsomossa oli varsin paljon lapsiperheitä ja alle 10-vuotiaatkin näyttivät viihtyvän hyvin kikattaessaan esitykselle. Lavastus ja puvustus olivat Elisabeth Vogetsederin käsialaa. Myös teoksen musiikkia oli sorkittu (Henrik Albrecht) ja mukaan oli ympätty katkelmia Mozartin tunnetuista teoksista, eniten Taikahuilun melodioita. Lopussa jopa se Hannu ja Kerttu esitettiin pikatiivistelmänä tosin Mozartin uudelleensanoitetuin sävelin! Orkesterina oli yksitoista Staatsorchester Stuttgartin muusikkoa, joita johti Christopher Schmitz. Kapellimestarilla oli aika paljon näyteltävää ja repliikkejäkin tässä tuotannossa, mutta Schmitz hoiti ne hyvin luonnollisesti.

P.s. Kiitokset myös avuliaalle lippukassan työntekijälle. Hänen kanssaan syntyi kiva pieni keskustelu Oodi-kirjastosta, josta mies oli kovin kateellinen meille suomalaisille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti