perjantai 28. joulukuuta 2018

Oopperaversio Loppiaisaatosta


27.12.2018 Manfred Trojahnin ooppera Was ihr wollt Staatsoper Hannoverissa

Tunnen Manfred Trojahnin (s. 1949) oopperatuotannosta vain kolmen pienoisoopperan kokonaisuuden Limonen aus Sizilien. Wienissä näkemästäni esityksestä (ks. http://oopperaa.blogspot.com/2017/03/maittava-kolmen-pienoisoopperan-paketti.html) jäi positiivinen muisto, joten odotin mielenkiinnolla tätä oopperailtaa Hannoverissa.

Was ihr wollt sai kantaesityksensä Münchenissä vuonna 1998. Sen libretto perustuu Shakespearen näytelmään Twelfth Night, or What You Will. Suomeksi tämä komedia tunnetaan nimellä Loppiaisaatto. Niille, jotka eivät näytelmän juonta tunne, todettakoon tiivistelmänä: perinteisiä rakkauskiemuroita, mieheksi pukeutunut nainen, väärinkäsityksiä ja juonittelua koko rahan edestä!

Trojahnin ilmeikäs musiikki oli mainiota ja se pysyi minulle pääosassa koko esityksen ajan. Balázs Kovalikin ohjaus tuntui alkuun ihan päättömältä, mutta tarinan edetessä siihen pääsi kummasti sisälle. En silti ihastunut kokonaisuuteen, jossa teksti ja lavan tapahtumat kulkivat usein omia latujaan. Lavastaja Hermann Feuchter otti heti aluksi yleisöltä luulot pois, kun esiripun auettua paljastui näyttämön korkuinen ja lähes sen levyinenkin massiivinen seinämä päällekkäisiä pahvilaatikoita. Jopa oli oivallus! Angelika Höcknerin puvustus oli sekavahko kokoelma erilaisia tyylejä.

Cameron Burns pärjäsi erinomaisesti kapellimestarin paikalla ja orkesteri hyrräsi kuin rasvattu kone Trojahnin stemmojen parissa. Solistien tasossa oli hienoista kirjavuutta, mutta vähintään kelvollisesti kaikki pärjäsivät. Tärkeimmissä tehtävissä olivat Simon Bode (Orsino), Dorothea Maria Marx (Olivia), Ania Vegry (Viola/Cesario), Brian Davis (Malvolio), Julia Sitkovetsky (Maria), Stefan Adam (Sir Toby Belch), Edward Mout (Sir Andrew Aguecheek), Jonas Böhm (Sebastian) ja Martin Berner (narri).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti