maanantai 31. joulukuuta 2018

Kepeä päätös vuodelle 2018


31.12.2018 Paul Abrahamin operetti Märchen im Grand-Hotel Staatstheater Mainzissa

Paul Abrahamin (18921960) tunnetuimpia ja suosituimpia operetteja ovat Viktoria ja hänen husaarinsa, Havaijin kukka sekä Tanssiva Savoy. Märchen im Grand-Hotel -teosta esitetään huomattavasti harvemmin, eikä sille taida edes olla vakiintunutta suomenkielistä nimeä. Operetin musiikki koukkaa sujuvasti paitsi valssin ja tangon, myös jazzin puolella ja taitaa jossain kuulua kaikuja Abrahamin kotimaasta Unkaristakin. Märchen im Grand-Hotel kantaesitettiin Wienissä vuonna 1934, jolloin juutalainen säveltäjä oli jo pakotettu lähtemään Saksasta.

Mainzin Staatstheateriin operetin ovat ohjanneet Peter Jordan ja Leonhard Koppelmann. Tarjolla oli sujuvaa ja tapahtumarikasta perusoperettia, johon ohjaajat ovat sirotelleet sopivasti nauruhermoja kutkuttavia koukkuja. Tällaisia olivat esimerkiksi mainiot viittaukset Der 90. Geburtstag oder Dinner for One (suomeksi Illallinen yhdelle) -lyhytelokuvaan tai hulvaton Maurice Chevalier -imitaatio.

Kapellimestari Samuel Hogarth yritti pitää esityksen langat käsissään, mutta ihan koko ajan se ei onnistunut, vaan kokonaisuus pääsi säröilemään. Hogarth nousi muutaman kerran näyttämölle soittamaan hotellin aulaflyygelillä tunnelmamusiikkia. Komea loistohotellilavastus oli toteutettu pääasiassa projisointeina; lisäksi käytettiin liikuteltavaa portaikkoa, huonekaluja jne. Lavastuksen on suunnitellut Christoph Schubiger ja näyttävän, 1930-luvun alkuun viittaavan puvustuksen takaa löytyy Barbara Aigner.

Solisteista pidin eniten komeaäänisestä ja teknisesti varmasta Michael Dahmenista (Albert) sekä hurmaavasta Jennifer Panarasta (Espanjan prinsessa Isabella). Nini Stadlmann (Marylou Makintosh) oli steppauksineen ja säärineen kaikkineen lahjakas esiintyjä, mutta hänen äänenvärinsä ja fraseeraustyylinsä ei minua miellyttänyt. Muissa rooleissa nähtiin mm. Johannes Mayer (prinssi Andreas Stephan), Anika Baumann (kreivitär Pepita Inez de Ramirez) ja Murat Yeginer (presidentti Chamoix ja Sam Makintosh). Mukana menossa olivat myös mieskvartetti ja jazztrio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti