torstai 27. kesäkuuta 2019

Erikoinen nykyooppera lastenmurhaajasta


26.6.2019 Moritz Eggertin ooppera M Eine Stadt sucht einen Mörder Komische Oper Berlinissä

Fritz Langin ohjaama M vuodelta 1931 oli yksi Saksan ensimmäisiä äänielokuvia ja pääosaa näytelleen ilmeikkään Peter Lorren läpimurtoleffa. Juutalainen Lorre pakeni vuonna 1933 natsivaltaa Pariisiin ja Lontooseen, jossa syntyi pari Hitchcock-elokuvaa. 1930-luvun lopulla hän muutti Hollywoodiin, jossa persoonallinen näyttelijä päätyi elokuvien vakiokonnaksi tai -mielipuoleksi.

1930- ja 1940-luvuilla M joutui sensuurin ja natsien määräämän esityskiellon kohteeksi. Elokuva sai pidemmän nimen Eine Stadt sucht einen Mörder (M kaupunki etsii murhaajaa) vasta 1960-luvulla. Berliinin Komische Oper tilasi Moritz Eggertiltä (s. 1965) samannimisen, elokuvaan pohjautuvan oopperan, joka sai kantaesityksensä tämän vuoden toukokuussa. Libretto on Barrie Koskyn ja Ulrich Lenzin, musiikinjohdosta vastasi Ainārs Rubiķis.

Eggert ei selvästi ole pyrkinytkään koherenttiin sävellykseen, vaan musiikki pomppi sujuvasti sinne ja tänne lainaillen vähän vaikka mistä. Elokuvasta tuttu Leitmotif, eli Vuorenkuninkaan luolassa -teema Edvard Griegin Peer Gyntistä, on vahvasti mukana. Myös monia lastenlauluja ja O du lieber Augustin -rallatusta käytetään toistuvasti. Modernia otetta tuovat sähköiset vierailut rytmimusiikin puolella. Yllättävää oli ainoastaan se, miten paljon teoksessa oli puhuttuja osuuksia.

Monimuotoisesta keitoksesta huolimatta kokonaisuus toimi, mutta oli liian pitkä. Ooppera kesti tunnin ja 45 minuuttia ilman väliaikaa, mutta viimeisen puolen tunnin aikana ei kertomukseen tai sen tasoihin saatu enää mitään lisää. Turhaa pitkittämistä siis! Barrie Koskyn ohjauksesta kuitenkin pidin, se oli sujuvuudessaan mainio. Erityisesti ihastuin lasten ja nuorten näyttelemiin aikuishahmoihin, joilla oli realistinen puvustus ja suurikokoiset tekopäät. Niiden luoma vaikutelma oli usein karmiva! Puvustuksesta vastasi Katrin Kath ja lavastuksesta Klaus Grünberg.

Näyttämöllä nähtiin vain yksi aikuinen, M:n eli Murhaajan osan tehnyt Scott Hendricks. Hän oli roolissaan erinomainen paitsi versatiilina laulajana, myös huikean hienona eläytyjänä ja fyysisenä heittäytyjänä. Muina ääninä kuultiin lavasteiden takaa sopraano Alma Sadéa ja tenori Tansel Akzeybekia sekä puheosuuksissa useita näyttelijäopiskelijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti