torstai 30. elokuuta 2018

Hyvän mielen operettikonsertti Porvoossa


29.8.2018 Iloista operettia -konsertti Taidetehtaassa Porvoossa

Lohja Soi -festivaalilla kuultiin aiemmin elokuussa operettikonsertti yhteistyössä Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen kanssa. Konsertti uusittiin nyt Porvoossa paikallisen eli Porvoonseudun musiikkiopiston kanssa. Soittamassa oli Lohjan kaupunginorkesteri ja kapellimestarina Markus Lehtinen, joka myös juonsi konsertin. Solisteina oli SibA:n oopperakoulutuksen nykyinen, eli vuonna 2017 aloittanut ensemble. Sen kaikki seitsemän laulajaa olivat mukana esiintymässä.

Otto Nicolain Windsorin iloisista rouvista kuultiin vauhdikas ja ponteva alkusoitto sekä toisena numerona duetto, jossa Rachel McIntosh ja Réka Bata ruotivat eloisasti Falstaffin kirjeitä. Jussi Vänttisen numerona oli Und da soll man noch galant sein, joka on Carl Millöckerin Kerjäläisylioppilaasta. Vänttinen teki positiivisen vaikutuksen ja eläytyi laulun tekstiin hyvin.

Seuraava numero oli harvemmin kuultavaa musiikkia: Du sollst der Kaiser meiner Seele sein, joka on peräisin Robert Stolzin operetista Der Favorit. Isabella Shaw'n tulkinta oli kovin tasapaksu eikä tekstin sisältö välittynyt katsomoon saakka. Topias Lundell esitti Emmerich Kálmánin Sirkusprinsessasta tunnetun numeron Zwei Märchenaugen. Lundell on kehittynyt laulajana kovasti, ja kappale oli oivallista kuunneltavaa, kunhan pienestä alkujännityksestä päästiin. Rentoutuneena hänen äänestään katosi alkuun häirinnyt kulmikkuus.

Orkesteri soitti kivana välinumerona Johann Strauβ nuoremman Annen-Polkan. Sen jälkeen oli vuorossa Albert Lortzingin Der Waffenschmied -oopperasta Irmentrautin Welt, du kannst mir nicht gefallen. Rachel McIntoshin pikkusievä esitys olisi kaivannut lisää ytyä ja tunnetta. Tätä ongelmaa ei ollut Henri Tikkasella, joka lauloi Dunkelrote Rosen -numeron Millöckerin Gasparonesta. Tikkanen on tämän näyte-erän perusteella teknisesti valmiimpi kuin muut konsertin miessolistit ja lisäksi hänellä on erittäin miellyttävä äänenväri ja kaunis fraseeraustyyli. Ensimmäisen puoliajan päätti Isabella Shaw, joka vei meidät Jacques Offenbachin La Grande-Duchesse de Gérolsteinin maailmaan. Ranskan kieli istui Shaw'lle saksaa paremmin ja esitys oli vapautuneempi kuin hänen ensimmäisessä numerossaan.

Toisen puoliajan aloitti orkesterikappale, joka oli alkusoitto Johann Strauβ nuoremman Mustalaisparonista. Jussi Vänttinen flirttaili yleisön kanssa Danilona; numero on tietenkin Franz Lehárin Iloisesta leskestä. Samasta operetista kuultiin Vilja-Lied, jonka solisti oli Minna-Leena Lahti. Olipas sävykästä ja kaunista laulua! Taas tuli todistetuksi, että "puhkisoitettu" kappalekin voi koskettaa riittävän hyvänä esityksenä. Kálmánin Kreivitär Marizan hitti Komm, Zigány soi Henri Tikkasen laulamana suoraan sanoen loistavasti. Tikkanen on mielestäni fakkinsa suurimpia nuoria lupauksia Suomessa - häntä varmasti kuulemme vielä suuremmillakin lavoilla.

Réka Bata esitti Lehárin Mustalaisrakkautta-operetista tunnetun numeron, mutta unkariksi: Messze a nagy erdő soi hallitusti ja tyylikkäästi. Väliin kuultiin orkesterikappale, joka oli Strauβ juniorin Éljen a Magyar. Polkka soi vauhdikkaasti ja sai monen jalan vipattamaan... Kálmánin Kreivitär Marizaan palattiin Topias Lundellin toisen numeron ajaksi: Suosikkeihini kuuluva Wenn es Abend wird soi ihanan tunteellisena ja solistin hyväilevä tenoriääni pääsi tässä oikeuksiinsa. Laulajan diktio oli esimerkillisen hyvä, mutta olemus tässäkin kappaleessa turhan jäykkä ja vakava.

Strauβ nuoremman Lepakosta oli ohjelmaan valittu Orlofskyn suosittu Ich lade gern mir Gäste ein. Rachel McIntosh onnistui tässä laulullisesti hyvin ja esitykseen oli lisätty hauska pieni näytelmä miessolistien kanssa. Ohjelman päätti Vänttisen ja Lahden duetto Lippen schweigen, joka on Lehárin Iloisesta leskestä. Vahva ja uskottava esitys molemmilta solisteilta! Tavanomaista ylimääräistä ei kuultu, vaan Markus Lehtisen yllätysveto: Kullervo Linnan valssi Kultainen nuoruus laulettiin yhteislauluna! Orkesteri käytti Markku Johanssonin sovitusta, jossa oli hienoja muistumia wieniläisvalsseista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti