perjantai 20. syyskuuta 2019

Näkemystä ja kokemusta vaikka muille jakaa


19.9.2019 Radion sinfoniaorkesteri, joht. Herbert Blomstedt Musiikkitalossa Helsingissä

Herbert Blomstedtia voisi hyvällä syyllä nimittää kapellimestarilegendaksi, vaikka en yleensä tällaisista ylisanoista pidäkään. Kesällä 92 vuotta(!) täyttänyt maestro ei osoita mitään eläköitymisen merkkejä, vaan kiertää edelleen aktiivisesti huippuorkesterien johtajana.

Oli todellinen ilo ja kunnia saada Blomstedt jälleen kerran RSO:n vieraaksi. Sen verran hän on antanut ikävuosilleen periksi, että johti tällä kertaa konsertin istuen. Ohjelmassa oli kaksi vaikuttavaa teosta: Haydnin Sinfonia nro 104 D-duuri, lisänimeltään "Lontoolainen" (säveltäjän viimeinen, Lontoossa vuonna 1795 syntynyt sinfonia) sekä Brahmsin Sinfonia nro 2 D-duuri vuodelta 1877.

Blomstedt ei todellakaan ole mikään haparoiva vanhus, jonka hidastunutta johtamista olisi tuskallista seurata. Hän on edelleen valpas ja reagoiva joskin käsien liikkeet ovat ehkä aiempaa ekonomisempia, mutta sitäkin täsmällisempiä. Vähäisilläkin eleillä päästään maaliin, kun ne ovat harkittuja ja selkeitä ja orkesterin harjoittaminen on tehty huolella. Molempien sinfonioiden esityksille oli ominaista hieno pulssi ja musiikin hengittävyys. Vaikka Blomstedtilla on silmää (tai korvaa) detaljeille, osasi hän myös rakentaa upeasti kaareutuneet kokonaisuudet. RSO tuntui seuraavan häntä aivan maagisen yhtenäisenä.

Edellisillan konsertin tallenne Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-50266205.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti