maanantai 29. heinäkuuta 2019

Laulumusiikkia nautiskellen


28.7.2019 Monica Groop, mezzosopraano & Kirill Kozlovski, piano Joroisten kirkossa

En harmikseni päässyt Karita Mattilan ja Ville Matvejeffin konserttiin Joroisten Musiikkipäivillä, sillä olin viikko sitten Rossini-festivaaleilla Bad Wildbadissa. Me osattomaksi jääneet voimme lohduttautua heinäkuun viimeisestä päivästä alkaen tämän avulla: https://areena.yle.fi/1-50192705.

Musiikkipäivien päätöskonserttiin Joroisten kirkkoon sentään ehdin, sopivasti paluumatkalla Kajaanista. Esiintymässä olivat suuresti ihailemani mezzosopraano Monica Groop ja pianisti Kirill Kozlovski. Konsertin nimeksi oli annettu korkealentoisesti Elämä ja rakkaus. Ohjelmassa huomioitiin Clara Schumann, jonka syntymästä tulee syyskuussa 200 vuotta.

Alkuun kuultiinkin neljä Clara Schumannin säveltämää laulua: Am Strande, Ihr Bildnis, Der Mond kommt still gegangen ja Lorelei. Miehensä Robertin tuotannosta oli valittu Myrthen-laulusarjasta kappale Aus den hebräischen Gesängen, Maria Stuart Lieder -sarja sekä laulu Requiem.

Kozlovski soitti välinumeroksi Clara Schumannin Romanssin nro 1 opuksesta 21. Seuraavaksi kuultiin yllättäen Yrjö Kilpistä; laulut olivat Illalla ja Kesäyö. Ohjelman päätti kepeämpi ja iloisempi Maurice Ravelin Cinq mélodies populaires grecques eli Viisi kreikkalaista kansanlaulua.

Groopin ja Kozlovskin esitykset olivat ensiluokkaisia ja täysipainoisia, niin tuntevia ja sävykkäitä. Ylimääräisiä saatiin kaksi ja ne oli valittu hienosti ohjelmaan liittyvästi: Ravelin Chanson écossaise (Robert Burnsin teksti kuten Am Strandessa) ja Robert Schumannin Widmung laulusarjasta Myrthen. Kappale oli hänen huomenlahjansa tuoreelle vaimolle Claralle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti